Πειραιώς: Το ράλι της μετοχής, η ώρα του placement και οι εκτιμήσεις της αγοράς

Πειραιώς: Το ράλι της μετοχής, η ώρα του placement και οι εκτιμήσεις της αγοράς

Με ανώτατη τιμή που θα λαμβάνει υπόψη ως οροφή και το κλείσιμο της μετοχής στα 3,98 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, θα οδηγηθεί στην τελική απόφασή του το ΤΧΣ εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς μετά το κλείσιμο της Παρασκευής η σύμβουλος του Ταμείου BofA θα παρουσιάσει τελικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Η έναρξη της διαδικασίας αναμένεται την Δευτέρα.

Παράλληλα θα αποφασιστεί οριστικά το ποσοστό διάθεσης μετοχών του ΤΧΣ που σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται πιθανότατα μεταξύ των προτάσεων για διάθεση μετοχών 20%+7% ή 22%+5% με βάση και τα αποτελέσματα των τελευταίων στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το καλό κλείσιμο της μετοχής σήμερα, είναι πολύ κοντά στα υψηλά των τελευταίων ετών και μία ανάσα από τα 4,07 ευρώ του προηγούμενου κλεισίματος το οποίο είχε φέρει την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας οριακά πάνω από τα 5 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση παρά την οριακή υποχώρηση παραμένει στη συγκεκριμένη ζώνη στα 4,98 δισ. ευρώ.

Η άνοδος της τιμής επιτεύχθηκε λόγω και των αθρόων εισροών όλο το προηγούμενο διάστημα από τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου και ειδικά από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά όταν η διοίκηση του CEO Χρήστου Μεγάλου ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ κι ένα πολύ ελκυστικό πλάνο τριετίας, στο οποίο η αγορά έδωσε αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης, διαβλέποντας τα περιθώρια προόδου που έχει περαιτέρω η Τράπεζα Πειραιώς.

Η μετοχή από εκείνη τη μέρα ξεπέρασε το όριο των 3,90 ευρώ και με εξαίρεση το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου όταν κυμάνθηκε μεταξύ 3,86 και 3,89 ευρώ στα κλεισίματά της, όλες τις άλλες ημέρες δεν σταμάτησε να κλείνει πάνω από τα 3,90 ευρώ. Στο διάστημα αυτό από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 1 Μαρτίου, η μετοχή συγκέντρωσε συναλλαγές άνω των 185 εκατ. ευρώ σε αυτό το εύρος τιμών, κυρίως από 3,90 ευρώ και άνω.

Φυσικά, η τιμή δεν πρόκειται να προκύψει από αυτήν τη διαδικασία. Η σταθμισμένη τιμή με όγκο συναλλαγών του τελευταίου εξαμήνου είναι το κάτω όριο των τιμών που θα λάβει υπόψη του ο σύμβουλος του ΤΧΣ. Συνεπώς, υπάρχει ένα άνω όριο στα 3,98 ευρώ και ένα κάτω όριο που η αγορά υπολογίζει γύρω στα 3,30 ευρώ.

Η φημολογία για αιτήματα κάποιων ισχυρών funds που φέρονται να ζητούν discount με τιμή κοντά 3,50 ευρώ, δεν έχει πλέον αρκετή τύχη. Η ίδια η αγορά περιφρόνησε αυτές τις φήμες και οδήγησε την τιμή πάνω από το κατώφλι των 3,90 ευρώ, ενώ το rebalancing των δεικτών MSCI της 29ης Φεβρουαρίου, έφερε πλημμυρίδα εισροών από τυφλά παθητικά κεφάλαια τα οποία ώθησαν την τιμή περαιτέρω, πάνω και από τα 4 ευρώ.

Έτσι η αγορά υπολογίζει ότι ακόμα κι αν δοθεί το μεγαλύτερο πιθανό discount το εύρος στην τιμή διάθεσης μπορεί να έχει κατώφλι από τα 3,60 - 3,64 ευρώ. Σημειώνεται όμως ότι αυτά είναι υπολογισμοί παραγόντων της αγοράς κι όχι πληροφορίες από το ΤΧΣ και την Πειραιώς που τηρούν πλέον «σιγή ασυρμάτου». Πλέον αυτών πάντως έγινε σαφές ότι η όρεξη της αγοράς για απορρόφηση μετοχών αποδείχθηκε πολύ μεγάλη και ώθησε την τιμή ψηλά, υπό το φόβο της αναμενόμενης μεγάλης υπερκάλυψης που απειλεί να μην ικανοποιήσει επαρκώς τη ζήτηση σε μετοχές.

Ειδικότερα οι επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, έλαβαν υπόψη τους το προηγούμενο με τη διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, όσο και τη διάθεση μετοχών του ΔΑΑ, όπου ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για μεγάλα μερίδια μετοχών. Δεδομένου ότι οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το πλάνο της Τράπεζας, το τυπικό discount που είθισται να δίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις στένεψε από την αγορά ειδικά στο τέλος Φεβρουαρίου. Βεβαίως, αυτό από την άλλη πλευρά ικανοποιεί το ΤΧΣ που θα έχει την ευκαιρία να διαθέσει στην καλύτερη δυνατή τιμή τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

Να σημειωθεί από την άλλη, ότι η εκτιμώμενη ενσώματη λογιστική αξία για τη μετοχή της Πειραιώς, είναι στα 5,5 ευρώ φέτος, συνεπώς η διάθεση παραμένει φθηνή σε κάθε περίπτωση, αφού υποχρεώνει σε σύγκριση με ευρωπαϊκούς όρους ανάπτυξης, που είναι πολύ κατώτεροι των ελληνικών τραπεζών και ειδικά της Πειραιώς.

Η Τράπεζα βάσει του πλάνου της, θα διατηρήσει διψήφιο ρυθμό κερδοφορίας, ενώ η μείωση των επιτοκίων ειδικά από τον επόμενο χρόνο, θα αποκαλύψει τα οφέλη της πολιτικής αντιστάθμισης που έχει λάβει για το επιτοκιακό περιθώριο, ενώ κέρδος ίσο με μία ποσοστιαία μονάδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, θα δίνει κάθε πτώση 100 μονάδων του Euribor από την ανάπτυξή της.

Τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε μέρισμα από φέτος 79 εκατ. ευρώ όπως πρώτο έγραψε το Liberal.gr και σε επιστροφές στους μετόχους, από περίπου 25% των φετινών κερδών το 2025 έως και επιστροφές μέχρι και 50% των κερδών για καθένα από τα δύο επόμενα έτη.