Οι εταιρείες crypto ψάχνουν διέξοδο στο τραπεζικό σύστημα
Shutterstock
Shutterstock

Οι εταιρείες crypto ψάχνουν διέξοδο στο τραπεζικό σύστημα

Τρεις από τις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες που έδιναν δίοδο στο τραπεζικό ίδρυμα σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων έκλεισαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από τα τέλη του περασμένου έτους, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν εντείνει τη ρυθμιστική δράση προς τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με τραπεζικές υπηρεσίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαταγή για τη διακοπή κυκλοφορίας του stablecoin Binance USD της Paxos.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα επενδυτικά κεφάλαια κρυπτονομισμάτων, αλλά και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων προσπαθούν να βρουν διέξοδο μετά την κατάρρευση της Silvergate, της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature, τριών σημαντικών εταίρων κρυπτοτραπεζικής.

Μεταξύ των διαδόχων τραπεζών οι οποίες είναι ακόμα διατεθειμένες να εξυπηρετήσουν πελάτες με αγορές κρυπτονομισμάτων, είναι η Santander, η HSBC, η Deutsche Bank, η BankProv, η Bridge Bank, η Mercury, η Multis, η Series Financial, η Mercury, η Brex και η Customers Bank που ακούγεται έντονα στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον και αύξηση των καταθέσεων δέχονται και τράπεζες φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα, όπως η SEBA Bank στην Ελβετία, η Sygnum επίσης στην Ελβετία και η Bank Frick στο Λιχτενστάιν.

Άλλες εξωχώριες τράπεζες που συνεχίζουν να εξυπηρετούν πελάτες κρυπτονομισμάτων είναι η FV Bank στο Πουέρτο Ρίκο, η Jewel Bank στις Βερμούδες, η Deltec στις Μπαχάμες, αλλά και η EQIBank στη Δομινίκα.

Επίσης, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες κρυπτονομισμάτων που αντιμετωπίζουν γραφειοκρατία και εμπόδια, οδηγούνται στο Ντουμπάι όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Το αδιέξοδο με τις κρυπτο-τράπεζες, ανέδειξε επίσης μια λιγότερο λαμπερή πλευρά των κρυπτονομισμάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κρίσης, είναι το TrueUSD, το 5ο μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση stablecoin που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το TrueUSD διατηρούσε το 40% των αποθεματικών του stablecoin στην Signature Bank, η οποία έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα. Ο ιστότοπος του TrueUSD βεβαιώνει ότι σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια, ή το 40% των αποθεματικών του TUSD, ήταν σε καταθέσεις στην Signature Bank.

Η εξέλιξη δείχνει πως ο κλάδος των ψηφιακών νομισμάτων που επιδιώκει να αντικαταστήσει σε ένα βαθμό τις εμπορικές τράπεζες και τους άλλους πυλώνες του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος βασίζεται σε αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα για τη λειτουργία του. Με τους επενδυτές και τους ιδρυτές κρυπτονομισμάτων να είναι νευρικοί, η τραπεζική κρίση μπορεί να εντείνει την καταστολή της Ουάσιγκτον στις αγορές κρυπτονομισμάτων και το μέλλον της αποκεντρωμένης οικονομίας παραμένει αβέβαιο.

Το ασφυκτικό περιβάλλον με τις διεξόδους στο τραπεζικό σύστημα συμβαίνει παράλληλα σε αρκετές χώρες, εκτός Αμερικής. Για παράδειγμα, μόλις αυτή την εβδομάδα, η Paysafe ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προσφέρει υπηρεσίες στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία πληρωμών είπε ότι «το ρυθμιστικό περιβάλλον του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ δύσκολο». Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες του ανταλλακτηρίου δεν θα μπορούν πλέον να προβαίνουν σε καταθέσεις και αναλήψεις σε GBP. Η Binance θα αναστείλει τις καταθέσεις και τις αναλήψεις GBP για νέους χρήστες από τις 13 Μαρτίου και όλους τους χρήστες στις 22 Μαΐου. Ωστόσο, η Paysafe θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Binance στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι απογοητευτικό, το τμήμα της επιχείρησής μας στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Binance είναι μικρό», δήλωσε η εταιρεία. Η Binance εκτίμησε ότι αυτό θα επηρεάσει λιγότερο από το 1% των χρηστών της, αλλά είπε σε ένα email ότι «εργάζεται σκληρά για να βρει μια εναλλακτική λύση για αυτούς».

Αντίστοιχα, η βρετανική τράπεζα NatWest περιορίζει τις ημερήσιες πληρωμές που αφορούν στα κρυπτονομίσματα σε 1.000 λίρες Αγγλίας την ημέρα και 5.000 λίρες σε μια περίοδο 30 ημερών. Η τράπεζα ακολουθεί τις αποφάσεις των Nationwide και HSBC που ανακοίνωσαν πρόσφατα περιορισμούς στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Και οι δύο τράπεζες έχουν απαγορέψει τους πελάτες να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα.