Η υποβάθμιση από Moody's και το παρασκήνιο πίσω από την κατάρρευση της SVB
Shutterstock
Shutterstock
Reuters

Η υποβάθμιση από Moody's και το παρασκήνιο πίσω από την κατάρρευση της SVB

Το παρασκήνιο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank αποκαλύπτει το Reuters, καθώς όπως φαίνεται ο οίκος αξιολόγησης Moody's είχε προειδοποιήσει την μητρική SVB Financial Group για τα διαφαινόμενα προβλήματα, ενώ παράλληλα προετοίμαζε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το τηλεφώνημα, το οποίο περιέγραψαν δύο πηγές, ενεργοποίησε τη διαδικασία για τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση, από την οικονομική κρίση του 2008.

Ανησυχώντας ότι η υποβάθμιση θα μπορούσε να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών, η ομάδα του διευθύνοντος συμβούλου της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ (Greg Becker), κάλεσε τους τραπεζίτες της Goldman Sachs Group Inc GS.N για συμβουλές και πέταξε στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με τη Moody's και άλλους οίκους αξιολόγησης, ανέφεραν οι πηγές.

Στη συνέχεια, η SVB επεξεργάστηκε ένα σχέδιο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αυξήσει την αξία των μετοχών της. Επέλεξε την πώληση ομολόγων χαμηλής απόδοσης αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την επανεπένδυση των χρημάτων σε περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Η συναλλαγή θα δημιουργούσε ζημία, αλλά αν η SVB μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό χρηματοδότησης με την πώληση μετοχών, θα απέφευγε την υποβάθμιση.

Ωστόσο, ο εν λόγω σχεδιασμός όπως αποδείχθηκε γύρισε μπούμερανγκ για την τράπεζα, καθώς δημιουργήθηκε ανασφάλεια στους πελάτες, οι οποίοι έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, ανατρέποντας την αύξηση κεφαλαίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές επενέβησαν την Παρασκευή, έκλεισαν την τράπεζα και την έθεσαν υπό αναγκαστική διαχείριση.

Η χθεσινή οικονομική κατάρρευση της τράπεζας SVB προκάλεσε νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, φέρνοντας σημαντικές απώλειες στις μετοχές όλου του τραπεζικού κλάδου.

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους, για το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο των αδυναμιών του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, από την πολιτική υψηλών επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, που ακολουθεί η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Διαβάστε ακόμα:

Silicon Valley Bank: Μήπως δεν είναι ο κύριος σεισμός;