Κάμψη στην αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers για το πρώτο τρίμηνο του 2026 - Στα 79,5 δισ. ευρώ 
Shutterstock
Shutterstock

Κάμψη στην αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers για το πρώτο τρίμηνο του 2026 - Στα 79,5 δισ. ευρώ 

Μικρή κάμψη εμφάνισε για το πρώτο τρίμηνο του 2026 η αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers στην Ελλάδα, η οποία διαμορφώθηκε στα 79,59 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 118 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 25,13 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της ΤτΕ:

Δάνεια προς επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 27.800 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2026, από 27.869 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 40 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 27.798 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2026. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 9.648 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). 

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε στο 1 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2026.

Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 35 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 10.093 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2026.

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 13 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 41.702 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2026.

Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 45 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 16.242 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 25.133 εκατ. ευρώ.