Γαλλία: Έρευνα σε Societe Generale, BNP Paribas και HSBC για ξέπλυμα χρήματος
AP
AP

Γαλλία: Έρευνα σε Societe Generale, BNP Paribas και HSBC για ξέπλυμα χρήματος

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν σήμερα  έρευνες σε γραφεία πολλών μεγάλων τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Societe Generale, η BNP Paribas και η HSBC, με την υποψία ξεπλύματος χρήματος και φορολογικής απάτης, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της οικονομικής εισαγγελίας PNF.

Η Societe General επιβεβαίωσε τις έρευνες. Οι άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες δεν ήταν άμεσα προσβάσιμες για σχόλια.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές της εφημερίδας Le Monde που ανέφεραν ότι η έρευνα συνδέεται με την αφαίρεση μερισμάτων και πλήττει επίσης την Exane και τη Natixis.

Η PNF ανέφερε ότι πέντε έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη που συνδέονται με τις λεγόμενες πρακτικές «cum-ex», μέσω των οποίων πλούσιοι πελάτες προσπαθούσαν να αποφύγουν τη φορολόγηση των μερισμάτων μέσω πολύπλοκων νομικών δομών.

"Οι εν εξελίξει επιχειρήσεις, οι οποίες απαιτούσαν προετοιμασία αρκετών μηνών, διεξάγονται από 16 ανακριτές και περισσότερους από 150 ερευνητές", ανέφερε το PNF σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι έρευνες των Γάλλων εισαγγελέων είναι οι τελευταίες που πλήττουν παγκόσμιες τράπεζες, καθώς παρόμοιες έρευνες έχουν διεξαχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Δεκέμβριο τον φοροτεχνικό Χάνο Μπέργκερ, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε μία από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές απάτες της χώρας μέσω ενός σχεδίου αφαίρεσης μερισμάτων που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κόστισε στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Ήταν η πιο προβεβλημένη δίωξη και η μεγαλύτερη ποινή μέχρι σήμερα σε μια σειρά από δίκες που έχουν καταδικάσει επίσης Βρετανούς τραπεζίτες.

«Οι εν εξελίξει επιχειρήσεις, οι οποίες απαιτούσαν προετοιμασία αρκετών μηνών, διεξάγονται από 16 ανακριτές και πάνω από 150 ανακριτικούς υπαλλήλους"», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το PNF. Πρόσθεσε ότι έξι Γερμανοί εισαγγελείς βοηθούν επίσης τις έρευνες.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται καθώς ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναταραχή μετά την κατάρρευση αυτόν τον μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και την κυβερνητικά οργανωμένη εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστρια UBS.