Φωτογραφία αρχείου
Δεν βλέπει νέα κόκκινα δάνεια και ύφεση η Intrum
Φωτογραφία αρχείου

Δεν βλέπει νέα κόκκινα δάνεια και ύφεση η Intrum

Δεν βλέπει πιθανό ένα νέο «τσουνάμι κόκκινων δανείων», ούτε μία νέα βαθιά κρίση με βάση τα δεδομένα της αγοράς και τα στοιχεία που διαχειρίζεται η Intrum, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director της Intrum Greece, η οποία διαχειρίζεται νομικές απαιτήσεις 55 δισ. ευρώ από «κόκκινα δάνεια». 

Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι «τόσο οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις όσο και οι εκτιμήσεις των πολιτών όπως καταγράφονται στα χαρτοφυλάκια μας, των πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι δεν αναμένεται βαθιά κρίση».

Μίλησε μάλιστα για αυξημένες εισπράξεις, οι οποίες προέρχονται από ρυθμίσεις δανείων οφειλετών κι όχι από ρευστοποιήσεις δανείων. Ειδικότερα ανέφερε ότι «αυτό αντικατοπτρίζεται και στις αυξημένες εισπράξεις που έχουμε ως εταιρεία και προέρχονται από ρυθμίσεις και όχι ρευστοποιήσεις».

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε ότι από τα 55 δισ. ευρώ νομικών απαιτήσεων από δάνεια που διαχειρίζεται η Intrum, τα 30 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις. 

Όπως είπε η πολιτική της εταιρίας, είναι να προωθεί αναδιαρθρώσεις χρέους αξιοποιώντας και τους ευρωπαϊκούς πόρους: «Δέσμευσή μας ως όμιλος είναι η βιωσιμότητα και προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις στις επιχειρήσεις προκειμένου να ορθοποδήσουν. Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις ζόμπι βλάπτουν την οικονομία και την ανάπτυξη», είπε.

«Άξονας για την παροχή βιώσιμων λύσεων είναι η αναδιάρθρωση χρέους, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα αναγκαία κεφάλαια για τη λειτουργία τους», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «βρίσκουμε για τις επιχειρήσεις τα νέα κεφάλαια, την τεχνογνωσία και τις επενδύσεις που χρειάζονται, αξιοποιώντας και τους ευρωπαϊκούς πόρους όπως το ΕΣΠΑ, μέσα από ειδικό help desk που διαθέτουμε.

Αντιστοίχως επιδιώκουμε βιώσιμες λύσεις για ολόκληρους κλάδους όπως συνέβη, με το χαρτοφυλάκιο 75 ξενοδοχείων για το οποίο επιτυχώς βρέθηκε επενδυτής σε μια συναλλαγή που αναμένεται να κλείσει σύντομα».

Μιλώντας για την ελληνική αγορά είπε, ότι «έχουμε την τεχνογνωσία μετά από την μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης και παράλληλα και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ενδεχομένως θα δημιουργηθούν από την αναταραχή στο οικονομικό περιβάλλον. 

Πάντως τόσο οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις όσο και οι εκτιμήσεις των πολιτών όπως καταγράφονται στα χαρτοφυλάκια μας, των πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι δεν αναμένεται βαθιά κρίση. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις αυξημένες εισπράξεις που έχουμε ως εταιρεία και προέρχονται από ρυθμίσεις και όχι ρευστοποιήσεις», κατέληξε.