Μισούν θανάσιμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπάρχει ένα κεντρικό στοιχείο στη στρατηγική της ηγετικής ομάδας που «μεγαλούργησε» δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζει την καριέρα της στην αυλή του Στέφανου Κασσελάκη: Το άσβεστο μίσος τους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα δίκιο, πάντως, το έχουν. Ο Κυριάκος διέλυσε τις ονειρώξεις τους περί παντοκρατορίας. Κατά τα λοιπά, κι αυτός ο «νέος» σχεδιασμός, η επιχείρηση «ο θείος από το Σικάγο», όπως και όλοι οι προηγούμενοι που είχαν το ίδιο ταπεινό κίνητρο, αναμένεται να «πάει κουβά»...

Το «εμπνευσμένο» σύνθημα «Μητσοτάκη γα@@@@@@» που δόνησε τις πορείες, τα γήπεδα και τις συναυλίες δεν ήταν μία αυθόρμητη έκφραση του λαϊκού κινήματος. Ήταν ένα «εύρημα» της στενής παρέας που βρέθηκε στην εξουσία έπειτα από ένα ατύχημα της ιστορίας και πίστεψε ότι η πολιτική ασκείται με όρους πεζοδρομίου. Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι αυτός ήταν και ο λόγος που έχασαν την επαφή τους με τους ψηφοφόρους τους.

Το πάθημα των εκλογών του Ιουνίου δεν τους έγινε μάθημα. Δεν κατάλαβαν ότι η «στρατηγική» τους δεν αφορά παρά τους ίδιους και τα καθοδηγούμενα τους trolls. Κι κάπως έτσι έφτασαν στο προϊόν «Στέφανος Κασσελάκης». Έψαξαν να βρουν τον «αντιμητσοτάκη». Πάνε, δηλαδή, να παίξουν στο γήπεδο του Μητσοτάκη και έχουν την απαίτηση να τον κερδίσουν. Όχι οπουδήποτε, αλλά μέσα στο γήπεδό του, στο κοινό του. Θέλουν με άλλα λόγια όχι απλά να νικήσουν, αλλά να εκμηδενίσουν τον αντίπαλο. Πώς νομίζετε ότι μπορεί να πάει αυτό;

Είναι απορίας άξιο από που πηγάζει τόσο μίσος. Η αριστερά της προόδου δεν έχει βγάλει για άλλον πολιτικό της κεντροδεξιάς τέτοια εμπάθεια. Άλλοι κεντροδεξιοί πολιτικοί το έχουν κάνει. Εκτός κι αν όλο αυτό προέρχεται από τις κοινωνικές (αν όχι και πολιτικές) συναναστροφές των συντρόφων της ριζοσπαστικής αριστεράς με «κύκλους» της παραδοσιακής λαϊκής δεξιάς.

Από την άλλη, οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούν να λειτουργήσουν διεισδυτικά σε κοινωνικές ομάδες που η αριστερά τις θεωρούσε μέχρι πρότινος προνομιακό πεδίο της. Πάρτε για παράδειγμα τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανάστησε έναν κλάδο και στις εκλογές η πολιτική της επιβραβεύτηκε στις εκλογές. Η ΝΔ πέτυχε από τα υψηλότερα ποσοστά της σε αυτές τις γειτονιές, εκεί που στο παρελθόν κυριαρχούσε με απόλυτο τρόπο η αριστερά.

Δεν ξέρουμε τι μπορεί να πετύχει ο κ. Κασσελάκης. Δεν ξέρουμε καν τι υποστηρίζει, από που έρχεται και τι ακριβώς θέλει να κάνει. Ξέρουμε, όμως, ότι το μίσος τους για τον Κυριάκο είναι απεριόριστο. Είναι το μόνο αληθινό σε όλα αυτά που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]