Κρατείται κι αυτό

Ένα πελώριο «γιατί» πλανιέται στον Αττικό ουρανό. Γιατί ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στην Βουλή. α) Δεν είχε κάτι άλλο καλύτερο να δηλώσει. β) Κάποιος το πρότεινε, αυτός το βρήκε καλή ιδέα και δεν τόλμησε κανείς να του πει πως όχι. γ) Θέλησε να στηρίξει ψυχολογικά τον Βαγγέλη Βενιζέλο στη μάχη του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. δ) Κάτι φοβάται και σπεύδει να σπείρει το χάος…

Σε κάθε περίπτωση, αναζητούμε τι κερδίζει πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση να κάνει μπάχαλο τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Ορατά, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να κερδίζει. Με ανένδοτο δεν μοιάζει, περισσότερο θυμίζει πολιτικό ανέκδοτο. Ούτε και μπορεί να πει κάποιος ότι παραληρούν τα πλήθη από την δήθεν εξαιρετική αυτή «έμπνευση» του ηγέτη της αριστεράς.

Ένας πολιτικός που ετοιμάζεται να πάρει την εξουσία δεν κάνει τέτοια λάθη. Αυτά τα κάνει κάποιος που το έχει πάρει απόφαση ότι έχει χάσει και προσπαθεί απεγνωσμένα να «γυρίσει το παιγνίδι». Τι να φοβηθεί ένας βρεγμένος την βροχή; Τι να φοβηθεί ένας χαμένος μια λάθος κίνηση; Πόση περισσότερη ζημιά μπορεί να του προκαλέσει;

Και η πατρίδα; Σιγά τώρα! Σιγά μην τους ενδιαφέρει η πατρίδα. Το ζητούμενο για τους εραστές της εξουσίας είναι μόνο πως θα βρεθούν και πάλι δίπλα στην αγαπημένη τους. Όλα τα άλλα τους είναι αδιάφορα. Μπορεί ο κόσμος να καταστραφεί, αρκεί να μείνει μία γωνιά γι αυτούς, αγκαλιά με την εξουσία.

Η κίνηση Τσίπρα να απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής δεν έχει λογική. Δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας. Και φόβο. Δεν νομίζουμε ότι αυτός ο φόβος προέρχεται από την αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή για την Βενεζουέλα: «Να μας πείτε τη σχέση σας με τον κ. Καλογρίτσα, με τον κ. Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα. Αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα; Μπορείτε; Κρατείται και αυτό. Εμείς κ. Τσίπρα μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα».

Ούτε ότι είναι εκνευρισμένος από το γεγονός ότι «έσπασε» η συμμαχία του με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πάντως κάτι είναι. Και το τι είναι θα απαντηθεί πολύ σύντομα. Όπως είπε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκη, «κρατείται και αυτό»…

 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]