Δουλειές - δουλειές - δουλειές

Το τρίπτυχο που πρέπει να απασχολεί τη ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι ένα: Δουλειές - δουλειές - δουλειές. Πώς θα μηδενιστεί η ανεργία και θα αυξηθούν μισθοί και ζήτηση. Πώς θα επηρεαστεί η ζωή μας από τις νέες τεχνολογίες, τι αλλαγές θα επιφέρει στην καθημερινότητά μας η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη. Για κάποιους είναι ίσως «βαρετά» θέματα και να ενδιαφέρονται μόνο για … αγριάδες. Ο τόπος όμως έχει άλλες προτεραιότητες.

Κερδίζει κανείς εκλογές με αυτόν τον τρόπο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα τις κερδίσει όποιος φωνάζει περισσότερο. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης θέλει χειροπιαστά πράγματα. Θέλει προτάσεις και πολιτικές για να βελτιωθεί η ζωή του.

Λέγανε το 2015 ότι η αριστερά είχε στο τσεπάκι της έτοιμες λύσεις για να ξεφύγουμε από την κρίση. Ότι δεν θα πληρώναμε τα δανεικά και ότι οι ξένοι θα έκαναν πως και πως να μας δανείσουν κι άλλα χρήματα. Αποδείχτηκε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη του αιώνα. Ήρθαν στην εξουσία και στο τσεπάκι τους δεν είχαν ούτε σκονάκι! Άδειοι από προτάσεις, άδειοι από ιδέες. Στο τέλος μας φόρτωσαν ένα ακόμη αχρείαστο μνημόνιο και πολλούς και δυσβάστακτους φόρους.

Μας έλεγαν προεκλογικά το 2019 ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διέλυε την εργατική νομοθεσία, θα «σκότωνε» τους μισθούς και θα έφερνε πολλά δεινά στην εργατική τάξη. Το τι πραγματικά έγινε το γνωρίζουμε όλοι. Αστείες κατηγορίες από αστείους ανθρώπους…

Το θέμα είναι ότι ο κόσμος μας προχωράει. Δεν βρισκόμαστε στο 1981, ούτε καν στο 2000. Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν να λύσουν άλλα θέματα, καθώς τα περί μαρξισμού τα έχουν λύσει εδώ και πολλά χρόνια. Οι οικονομίες μας δεν θα είναι πλέον ίδιες μετά από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι μία συζήτηση που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει. Μοιάζουμε με ένα απομακρυσμένο χωριό που εξακολουθεί και ζει στην λίθινη περίοδο, ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος είχε ήδη βιώσει την βιομηχανική επανάσταση. Και μπορεί οι πολιτικοί μας να μην το αντιλαμβάνονται, αλλά η κοινωνία έχει διαφορετικές προτεραιότητες.

Η ΝΔ δεν πρέπει να παρασυρθεί από τον ακραίο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που έχει να κάνει είναι να παρουσιάσει στους Έλληνες και κυρίως στους νέους ανθρώπους τις προτάσεις της για τον κόσμο που έρχεται. Διότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προτάσεις! Και σε αυτό το «γήπεδο» δεν μπορεί εύκολα να την ανταγωνιστεί κάποιος άλλος πολιτικός χώρος.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]