Ανδρουλάκης και Κασσελάκης χαρίζουν σε Μητσοτάκη τρίτη τετραετία

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται ανίκανος να εκμεταλλευτεί τις ιδανικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το ΠΑΣΟΚ είχε μία άλλη ηγεσία, το πολιτικό σκηνικό θα ήταν σήμερα διαφορετικό. Τι φταίει; Πολύ απλά ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν η επιλογή του «παλαιού ΠΑΣΟΚ» στην προσπάθεια να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους το μαγαζί ή έστω ένα μαγαζί. Δεν φανταζόντουσαν τις σημερινές εξελίξεις. Λογικό! Οι ίδιοι άνθρωποι συμβούλευαν τον άχαστο πως θα νικήσει τον Μητσοτάκη! Υπερτιμημένοι…

Με τον Στέφανο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ το πολιτικό σύστημα είναι σήμερα βραχυκυκλωμένο και σίγουρα αδύναμο για να παρουσιάσει μία αξιόλογη πολιτική πρόταση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ οι προσπάθειες για να αλλάξει το πλοίο πορεία ναυάγησαν στο συνέδριο, ενώ στο ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατον να ανοίξει θέμα νέας ηγεσίας, όσο ο κ. Ανδρουλάκης έχει το άλλοθι του «δεύτερου κόμματος».

Να μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος μας έδειξε στις εκλογές ότι είναι ευχαριστημένος από τις χαμηλές πτήσεις, αρκεί να μπορεί να δικαιολογήσει κάπως τα πράγματα απέναντι στους ψηφοφόρους. Στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ απέτυχε πλήρως να κερδίσει από τις μεγάλες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε στην … ποσοστιαία αύξηση των ποσοστών του κόμματός του.

Η εικόνα στην κοινωνία δεν έχει αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει πλέον με πάταγο, αλλά και πάλι το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει τους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν το κόμμα των Τσίπρα και Κασσελάκη. Με τα όσα έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει κανείς πόσο λογικό είναι για το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα. Αυτό θα έλειπε να είναι ακόμη… τρίτο! Το ερώτημα, όμως, είναι τι πιθανότητες έχει να διεκδικήσει την εξουσία. Μάλλον περιορισμένες, είναι η απάντηση. Εκτός αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να αυτοκτονήσει πολιτικά και δεν τον έχουμε για τέτοιον…

Από την άλλη η κατάσταση αυτή δεν δείχνει να ενοχλεί κάποιον στο ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται να το έχουν πάρει απόφαση ότι θα είναι το … ΚΚΕ του κέντρου. Αν μπορούμε να κατατάξουμε στο ΠΑΣΟΚ στον κεντρώο χώρο. Επί Φώφης Γεννηματά ήταν ένα κεντρώο κόμμα. Αλλά τώρα ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει αποφασίσει να κάνει μια βαθιά διείσδυση στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταλάβαμε και από την στάση του στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ίσως πιστεύει ότι αυτή είναι η ρίζα του κακού. Ότι το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, δεν είναι τόσο ΣΥΡΙΖΑ όσο θα ήθελαν κάποια στελέχη του παλαιού Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει επειδή χρεοκόπησαν οι πολιτικές του και ότι ο κόσμος δεν είναι δεδομένος. Το να αγοράζει, λοιπόν, κάποιος μία συνταγή που αποδεδειγμένα οδηγεί σε ένα αποτυχημένο φαγητό, δεν είναι και ό,τι πιο έξυπνο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ. Τους αρκεί ένα κόμμα σαν το σημερινό. Το ίδιο ισχύει και για τον Στέφανο Κασσελάκη. Ούτε κι αυτός θα εγκαταλείψει, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στο 3%. Μαντέψτε τη συνέχεια! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σκηνικό αυτό ανοίγει τον δρόμο σε μια τρίτη τετραετία Μητσοτάκη. Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ήδη με την Ιστορία, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]