Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κινδυνεύουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock
Έκθεση ΟΟΣΑ

Μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κινδυνεύουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Περισσότερες από μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα απειλούνται από την επικείμενη επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, εκτιμά νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται με το 27,6% του εργατικού δυναμικού της να απειλείται λόγω της αυτοματοποίησης, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο του 26,8% για τις 38 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, κυρίως πλούσια κράτη αλλά και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες όπως το Μεξικό και η Εσθονία.

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερο από το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας βασίζονται σε δεξιότητες που θα μπορούσαν εύκολα να αυτοματοποιηθούν στην επερχόμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, με τους εργαζομένους να φοβούνται ότι θα μπροο9ύσαν να χάσουν τη δουλειά τους.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει σημαντικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η επανάσταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης αποτελούν κατά μέσο όρο το 27% του εργατικού δυναμικού στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να είναι περισσότερο εκτεθειμένες, ανέφερε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι στις προοπτικές απασχόλησης για το 2023.

Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο ορίστηκαν ως εκείνες που χρησιμοποιούν περισσότερες από 25 από τις 100 δεξιότητες και ικανότητες που οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους φοβούνται εν τω μεταξύ ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους από την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα 10 χρόνια, διαπίστωσε ο ΟΟΣΑ σε έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι. Η έρευνα κάλυψε 5.300 εργαζόμενους σε 2.000 επιχειρήσεις που καλύπτουν τις μεταποιητικές και οικονομικές δραστηριότητες σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ.

Η έρευνα διεξήχθη πριν από την εκρηκτική εμφάνιση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως η ChatGPT.

Παρά το άγχος για την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, τα δύο τρίτα των εργαζομένων που εργάζονται ήδη με αυτήν δήλωσαν ότι η αυτοματοποίηση έκανε τη δουλειά τους λιγότερο επικίνδυνη ή κουραστική.

«Το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τελικά τους εργαζόμενους στον εργασιακό χώρο και αν τα οφέλη θα υπερκαλύψουν τους κινδύνους, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές δράσεις που θα αναλάβουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη», συνέχισε.

Οι κατώτατοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της πίεσης που μπορεί να ασκήσει η ΤΝ στους μισθούς, ενώ οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν διακυβεύονται, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.