Έρευνα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η απειλή για το εργατικό δυναμικό
Shutterstock
Shutterstock

Έρευνα: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η απειλή για το εργατικό δυναμικό

Μελέτη της Adecco υποδεικνύει πως η εφαρμογή εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορες επιχειρηματικές λειτουργίες είναι πιθανό να μειώσει το εργατικό δυναμικό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η έρευνα της εταιρείας σε υψηλόβαθμα στελέχη 2.000 μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της ΤΝ στο εργατικό δυναμικό, αφού πολλοί ήταν λιγότερο ανήσυχοι τους τελευταίους μήνες και πολλοί περισσότεροι ήταν απασχολημένοι με τις νέες εργασιακές πολιτικές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα ανησυχητικό ποσοστό, δύο στους πέντε (41%), δήλωσε ότι προβλέπει μείωση του εργατικού δυναμικού της εταιρείας τους λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα νέα αυτά έρχονται την ώρα που όλο και περισσότερες εταιρείες αποδέχονται και εφαρμόζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εξορθολογισμό των εργασιών τους και την ενίσχυση της αποδοτικότητας.

Γενικότερα, οι αντιλήψεις για τη Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (σ.σ. μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο περιεχόμενο με τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων ή βίντεο) είναι μοιρασμένες. Πολλοί αποδίδουν τα εύσημα στην τεχνολογία για την ικανότητά της να παράγει κείμενο, φωτογραφίες και τώρα και βίντεο από προτροπές φυσικής γλώσσας, ενώ άλλοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την εργασιακή ανασφάλεια. 

Ως μια σχετικά νέα τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη άρχισε πραγματικά να κερδίζει έδαφος όταν η OpenAI ξεκίνησε το ChatGPT στα τέλη Νοεμβρίου 2023. Έκτοτε, έχουν εμφανιστεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εργαλεία ΤΝ, σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος εργασιών.

Επιπλέον, πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχίσει να διερευνούν και να προβαίνουν σε απολύσεις ως άμεσο και έμμεσο αποτέλεσμα της ΤΝ.

Είναι τόσο μαύρα τα πράγματα;

Παρά τις εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές και το γεγονός ότι τα ευρήματα της Adecco ευθυγραμμίζονται με εκείνα της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023, υπάρχει κάποια ελπίδα.

Η ίδια έκθεση του ΠΟΦ προέβλεψε ότι διπλάσιοι άνθρωποι αναμένουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας από εκείνους που θεωρούν ότι θα καταργήσει.

Άλλοι ανησυχούν λιγότερο, καθώς παρά τα υποσχόμενα οφέλη από την παραγωγικότητα, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να υστερούν (σοβαρά) στην ορθή υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με κακές βάσεις δεδομένων που τις εμποδίζουν να ρισκάρουν.

Συνολικά, είναι σαφές ότι η ΤΝ δεν θα αντικαταστήσει έτσι απλά όλους τους εργαζόμενους, και για πολλά ακόμη χρόνια, τουλάχιστον, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν και ίσως περισσότερο ακόμη να προσδοκούν για μελλοντικές ευκαιρίες.