Μασκ: 20% πιθανότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη να καταστρέψει την ανθρωπότητα - Αξίζει ο κίνδυνος

Μασκ: 20% πιθανότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη να καταστρέψει την ανθρωπότητα - Αξίζει ο κίνδυνος

Παρά τις πιθανότητες η Τεχνητή Νοημοσύνη να στραφεί εναντίον των ανθρώπων, ο Ίλον Μασκ θεωρεί ότι αξίζει τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνέδριο «Great AI Debate» και αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη ο Μασκ είπε: «Νομίζω ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να τελειώσει την ανθρωπότητα. Μάλλον συμφωνώ με τον Τζόφ Χίντον (Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών) ότι είναι περίπου 10% ή 20% ή κάπου τόσες οι πιθανότητες», ενώ πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το πιθανό θετικό σενάριο υπερτερεί του αρνητικού σεναρίου».

Ο μεγιστάνας εκτίμησε ότι η ψηφιακή νοημοσύνη θα ξεπεράσει όλη την ανθρώπινη νοημοσύνη έως το 2030. Επίσης, εκτιμά πως τα πιθανά θετικά σενάρια υπερτερούν των αρνητικών.

«Μεγαλώνεις ένα AGI (τεχνητή γενική νοημοσύνη - η τεχνητή γενική νοημοσύνη είναι ένας τύπος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά ή καλύτερα από τους ανθρώπους σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών εργασιών). Είναι σχεδόν σαν να μεγαλώνεις ένα παιδί, αλλά σαν μια σούπερ ιδιοφυΐα, σαν ένα παιδί με νοημοσύνη σαν Θεού - και έχει σημασία πώς μεγαλώνεις ένα τέτεοιο παιδί» σημείωσε.

Επίσης, πρόσθεσε: «Ένα από τα πράγματα που πιστεύω ότι είναι απίστευτα σημαντικό για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι να έχουμε ένα μέγιστο είδος τεχνητής νοημοσύνης που αναζητά την αλήθεια και έχει περιέργεια».

Ο Μασκ είπε ότι το τελικό συμπέρασμά του σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη ασφάλειας στην τεχνητή νοημοσύνη είναι να αναπτύξουμε την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που την αναγκάζει να είναι αληθινή.

«Μην το αναγκάζετε να λέει ψέματα, ακόμα κι αν η αλήθεια είναι δυσάρεστη», ανέφερε ο Μασκ εξηγώντας τον καλύτερο τρόπο για να κρατηθούν οι άνθρωποι ασφαλείς από την τεχνολογία. «Είναι πολύ σημαντικό. Μην κάνετε την τεχνητή νοημοσύνη να ψεύδεται». 

«Συντηρητική η εκτίμηση του Μασκ»

Ο Ρόμαν Γιαμπόλσκι, ερευνητής ασφάλειας τεχνητής νοημοσύνης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, είπε στο Business Insider ότι ο Μασκ έχει δίκιο όταν λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα, αλλά πρόσθεσε «αν μη τι άλλο, είναι μάλλον συντηρητικός στην εκτίμησή του».

«Το πραγματικό «p(doom)» είναι πολύ υψηλότερο κατά τη γνώμη μου» σχολίασε ο Γιαμπόλσκι, εννοώντας την «πιθανότητα καταστροφής» (probability of doom) ή την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να αναλάβει τον έλεγχο της ανθρωπότητας ή να προκαλέσει ένα συμβάν που θα καταστρέψει την ανθρωπότητα, όπως με τη δημιουργία ενός νέου βιολογικού όπλου ή με κοινωνική κατάρρευση λόγω μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης ή πυρηνικού πολέμου.

Οι New York Times χαρακτήρισαν το (p)doom «το νοσηρό νέο στατιστικό στοιχείο που σαρώνει τη Silicon Valley», με διάφορα στελέχη τεχνολογίας που αναφέρει το πρακτορείο να κάνουν εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 5 έως 50% για μια Αποκάλυψη που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Γιαμπόλσκι τοποθετεί τον κίνδυνο στο 99,999999%.

Ο επιστήμονας επισήμανε ότι επειδή θα ήταν αδύνατο να ελέγξουμε την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, η μόνη μας ελπίδα είναι να μην τη φτιάξουμε εξαρχής.

«Δεν είμαι σίγουρος γιατί πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την τεχνολογία ούτως ή άλλως» πρόσθεσε ο Γιαμπόλσκι. «Αν ανησυχεί ότι οι ανταγωνιστές θα φτάσουν ‘’εκεί’’ πρώτοι, δεν έχει σημασία, καθώς η ανεξέλεγκτη υπερευφυΐα είναι εξίσου κακή, ανεξάρτητα από το ποιος τη θα δημιουργήσει».