Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος με τον δορυφόρο Svom που θα δώσει απαντήσεις για την κατανόηση του σύμπαντος

Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος με τον δορυφόρο Svom που θα δώσει απαντήσεις για την κατανόηση του σύμπαντος

Ο εντοπισμός των «εκλάμψεων ακτίνων γ» που αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του σύμπαντος, είναι ο στόχος της διαστημικής αποστολής «Svom» με κύριο «όχημα» τον πύραυλο Longue-Marche 2-C ο οποίος εκτοξεύθηκε το Σάββατο (22/6) από το διαστημικό κέντρο της Σιτσάνγκ, στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο πύραυλος μεταφέρει τον γαλλο-κινεζικό δορυφόρο Svom, δημιούργημα μηχανικών των δύο χωρών, όσο για την εκτόξευση, έγινε γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος), όπως αναφέρει το AFP.

Αναφορικά με τις «εκλάμψεις ακτίνων γ», είναι τρομερά ισχυρές εκρήξεις οι οποίες αναμένεται κυρίως να προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του Σύμπαντος.

Αποστολή «Svom» 

Σχεδιασμένη από μηχανικούς των δύο χωρών, η αποστολή αυτή, που ονομάζεται «Svom» (Space-based multi-band astronomical Variable Objects Monitor), σημαντική συνεργασία Κίνας και Δύσης στο διάστημα, έχει στόχο να ανιχνεύσει και να εντοπίσει αυτά τα πολύ μακρινά κοσμικά φαινόμενα, με τεράστια ισχύ.

Ο δορυφόρος είναι βάρους 930 κιλών και περιέχει τέσσερα όργανα (δύο κινεζικά, δύο γαλλικά) και, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, τέθηκε σήμερα σε τροχιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters