Κακόβουλα bots: Aποτέλεσαν το ένα τρίτο της διαδικτυακής κίνησης το 2023
Shutterstock
Shutterstock

Κακόβουλα bots: Aποτέλεσαν το ένα τρίτο της διαδικτυακής κίνησης το 2023

Σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου της διαδικτυακής κίνησης που καταγράφηκε το 2023 δημιουργήθηκε από κακόβουλα bots, υποστηρίζει νέα έκθεση.

Ένα διαδικτυακό bot είναι ένα κομμάτι λογισμικού που εκτελεί αυτοματοποιημένες εργασίες στο διαδίκτυο, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων, σε μεγάλη κλίμακα. Τα κακόβουλα bots, από την άλλη πλευρά, κάνουν κάθε είδους κακόβουλη δραστηριότητα, όπως web scraping, κατάληψη λογαριασμών, spam ή άρνηση παροχής υπηρεσιών. Υποβαθμίζουν τις διαδικτυακές υπηρεσίες και αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε υποστήριξη πελατών και υποδομές διαδικτύου.

Το 2024 Imperva Bad Bot Report, η τελευταία έκδοση της ανάλυσης της εταιρείας για την αυτοματοποιημένη κίνηση bot σε όλο το διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι η κίνηση bad bot έφτασε το 32% το 2023, από 30,2% ένα χρόνο πριν. Η ανθρώπινη κυκλοφορία, από την άλλη πλευρά, μειώθηκε στο 50,4%.

Αύξηση των bot

Από τότε που η Imperva άρχισε να παρακολουθεί την αυτοματοποιημένη κίνηση, πριν από μια δεκαετία και πλέον, το ποσοστό της κίνησης bot, σε σύγκριση με τη συνολική κίνηση, αυξανόταν χρόνο με το χρόνο. Σήμερα, περίπου το ήμισυ (49,6%) της συνολικής διαδικτυακής κίνησης παράγεται από bots, σημειώνοντας αύξηση 2% σε ετήσια βάση. 

«Τα bots είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζει κάθε βιομηχανία», λέει ο Nanhi Singh, General Manager, Application Security στην Imperva, μια εταιρεία της Thales. «Οι οργανισμοί πρέπει να αντιμετωπίσουν προληπτικά την απειλή των κακών bots, καθώς οι επιτιθέμενοι οξύνουν την προσοχή τους σε καταχρήσεις που σχετίζονται με API και μπορούν να οδηγήσουν σε παραβίαση λογαριασμών ή διαρροή δεδομένων».

Η Ιρλανδία είδε πέρυσι το υψηλότερο επίπεδο κίνησης κακών bot, φτάνοντας το 71%. Ακολούθησε η Γερμανία (67,5%) και το Μεξικό (42,8%). Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυξήθηκε επίσης κάπως, από 32,1% σε 35,4%.

Τα κακόβουλα bots δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη βιομηχανία, ανέφεραν περαιτέρω οι ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι «κάθε βιομηχανία έχει πρόβλημα bot». Παρόλα αυτά, το gaming είδε το μεγαλύτερο ποσοστό bad bot traffic με 57,2%. Το λιανικό εμπόριο (24,4%), τα ταξίδια (20,7%) και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (15,7%), παρουσίασαν τον υψηλότερο όγκο επιθέσεων bot.

Πηγή: techradar.com