Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσθέσει 195 δισ. στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσθέσει 195 δισ. στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Του Γιάννη Παλιούρη

Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να «σέρνεται» πίσω από συνταγές και μοντέλα που έχουν ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα και τους ραγδαίους μετασχηματισμούς που φέρνει μαζί της η τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη εμφανίζεται ως ο καταλύτης που μπορεί να την επιταχύνει με πρωτοφανή ρυθμό.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη «Greece: With an AI to the Future» που διεξήγαγε η Accenture, σε συνεργασία με τη Microsoft και παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου Microsoft Summit, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί δυνητικά να προσδώσει εντυπωσιακά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε σωρευτική άνοδο του ΑΕΠ κατά 195 δισ. δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια (από το 2020 έως το 2035).

Η μελέτη των Accenture – Microsoft αποκαλύπτει ότι η προοπτική ενός μέλλοντος όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει κυρίαρχο ρόλο, αφενός ενθουσιάζει αφετέρου ανησυχεί τους Έλληνες. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό ισχύει τόσο για τους απλούς πολίτες, όσο και τα ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, τα οποία ενώ αναγνωρίζουν τη δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης, εντούτοις είναι διστακτικοί στο να επενδύσουν συστηματικά. Σε αυτό συντείνουν τρεις, κυρίως, παράγοντες: οι περιορισμένες δεξιότητες για την υλοποίηση και χρήση της ΤΝ, η ασυμβατότητα μεταξύ ΤΝ και υφιστάμενων υποδομών πληροφορικής και τα χαμηλής ποιότητας δεδομένα που είναι διαθέσιμα.



Σύμφωνα με τη μελέτη, το 85% των ερωτηθέντων στελεχών πιστεύει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών ιδεών. Το 73% εκτιμά ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προκαλέσει disruption στον κλάδο τον οποίο δραστηριοποιούνται, αλλάζοντας τη φύση του ανταγωνισμού τα επόμενα τρία χρόνια. Τέλος, το 71% των ερωτηθέντων εξέφρασαν τον φόβο ότι εάν η εταιρεία τους δεν επενδύσει στην ΤΝ, ο ανταγωνισμός θα το κάνει, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε μειονεκτική θέση.

Ωστόσο, το 54% των στελεχών αισθάνεται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να επενδύσουν σε λύσεις και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, θεωρώντας ότι βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οπότε προτιμά να περιμένει έως ότου ωριμάσουν οι σχετικές αλλαγές. Στο σημείο αυτό η μελέτη των Accenture – Microsoft αποκαλύπτει ένα εξόχως ανησυχητικό σημείο: μόλις το 3% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει υλοποιήσει βιώσιμα προγράμματα ΑΙ, σε αντίθεση με το 45% των επιχειρήσεων από το αντίστοιχο παγκόσμιο δείγμα.

Αν και η μελέτη δεν κάνει κάποια αξιολόγηση επ' αυτού, είναι προφανές ότι αν η τάση αυτή συνεχιστεί οι ελληνικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν πίσω από τις εξελίξεις. Ωστόσο, το 23% των επιχειρήσεων βρίσκεται σε αρχικά στάδια επενδύσεων ΤΝ, ενώ το 37% πειραματίζεται με διάφορες πιλοτικές εφαρμογές.

Όσον αφορά τα 195 δισ. δολάρια και από πού θα προκύψουν αυτά, σύμφωνα με τη μελέτη 79 δισεκατομμύρια δολάρια, θα προέλθουν από την «έξυπνη αυτοματοποίηση» στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, 88 δισεκατομμύρια από την αύξηση της αποδοτικότητας ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίου και 29 δισεκατομμύρια από την τόνωση της καινοτομίας.



Για να συμβούν, όμως, όλα τα παραπάνω πρέπει να διαμορφωθούν πολιτικές, οι οποίες σύμφωνα με τις Accenture – Microsoft θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

- Επιτάχυνση της ψηφιακής αλλαγής της Ελλάδας.

- Προετοιμασία της επόμενης γενιάς για την ΤΝ.

- Κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας για την ΤΝ.

- Διασφάλιση της συμπερίληψης όλων στις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.