H Τεχνητή Νοημοσύνη «ανέστησε» 54 Ρωμαίους αυτοκράτορες

H Τεχνητή Νοημοσύνη «ανέστησε» 54 Ρωμαίους αυτοκράτορες

Οι αποφάσεις, οι ενέργειες και οι αστοχίες τους διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του Δυτικού Κόσμου. Θρυλικές φράσεις τους χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα από πολιτικούς και δημοσιολογούντες, όταν θέλουν να δώσουν εκτόπισμα στα λεγόμενά τους. Η σκιά και το αποτύπωμά τους απασχολεί μέχρι τις μέρες μας τους ιστορικούς. Αυτοί είναι 54 Ρωμαίοι αυτοκράτορες που με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά πως πραγματικά έμοιαζαν στα χρόνια της ακμής ή της παρακμής τους.

Το… ανησυχητικά ρεαλιστικό έργο αποτυπώνει με εκπληκτική ακρίβεια τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του Καλιγούλα, του Νέρωνα και του Αδριανού, μεταξύ άλλων. Τα χαρακτηριστικά των νεκρών ηγεμόνων έχουν διατηρηθεί σε εκατοντάδες γλυπτά, αλλά ακόμη και τα πιο λεπτομερή γλυπτά δεν μπορούν να μεταφέρουν την πραγματική εμφάνιση αυτών των ανδρών όταν ήταν ζωντανοί.



Ο Νέρων, ο αυτοκράτορας που κατηγορήθηκε για τον εμπρησμό της Ρώμης το 64 μ.Χ./  Daniel Voshart
 

Για να το διερευνήσει αυτό, ο Καναδός κινηματογραφιστής και σχεδιαστής εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας Ντάνιελ Βόσχαρτ κατέφυγε στη βοήθεια αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και σε ένα νευρωνικό σύστημα επεξεργασίας πληροφορίων. Το εν λόγω δίκτυο είναι δομημένο να λειτουργεί μέσω των λεγόμενων «κόμβων ιεραρχίας» που επικοινωνούν με τρόπο παρόμοιο με αυτό των νευρώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Στο νευρωνικό  δίκτυο του Artbreeder οι αλγόριθμοι αρχικά ανέλυσαν περίπου 800 προτομές Ρωμαίων αυτοκρατόρων για να διαμορφώσουν πιο ρεαλιστικά σχήματα, χαρακτηριστικά, μαλλιά και δέρμα προσώπου και να προσθέσουν έντονο χρώμα. Στη συνέχεια, ο Βόσχαρτ βελτίωσε «χειροκίνητα» τα μοντέλα του Artbreeder, προσθέτοντας λεπτομέρειες από νομίσματα, έργα τέχνης και γραπτές περιγραφές των αυτοκρατόρων από ιστορικά κείμενα.

Καλιγούλας πριν και... μετά/Daniel Voshart

Κινούμενος στα όρια μεταξύ… ιατροδικαστή, αρχαιολόγου και καλλιτέχνη ο Βόσχαρτ κατάφερε τελικά να «αναστήσει» 54 Ρωμαίους αυτοκράτορες δίνοντας εκπληκτική «ζωντάνια» στα πορτραίτα τους. Στο ερώτημα «αν έτσι έμοιαζαν πραγματικά», κανείς δεν μπορεί να δώσει 100% καταφατική απάντηση. Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια σχετικά καλή αποτύπωση, αφού οι αλγόριθμοι δεν έχουν λόγο να πουν ψέματα.
 


Και οι 54 Ρωμαίοι αυτοκράτορες σε μία φωτογραφία. Σε πλήρη ανάλυση η φωτογραφία είναι διαθέσιμη εδώ. 

Το έργο του Βόσχαρτ είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη «δημιουργικά». Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι αλγόριθμοι θα απειλήσουν και τελικά θα εξαφανίσουν θέσεις εργασίας που θεωρούνται «χαμηλών δεξιοτήτων». Ωστόσο αυτή η εντύπωση, ίσως, δεν είναι απολύτως ακριβής. Μια σειρά από εξελίξεις δείχνουν ότι ο αυτοματισμός μπορεί δυνητικά να κόψει δουλειές από επαγγελματίες που θεωρητικά βρίσκονται στο απυρόβλητο. Μουσικοί, δημοσιογράφοι ακόμα και νομικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν ανταγωνιστή που δεν γνωρίζουν καθόλου.