Internet of Things: Το νέο επιχειρηματικό Ελ Ντοράντο

Internet of Things: Το νέο επιχειρηματικό Ελ Ντοράντο

Του Γιάννη Παλιούρη

Γνωρίζατε ότι ο σημερινός αριθμός συσκευών που συνδέονται με το Διαδίκτυο είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στη Γη; Ήδη υπάρχουν 23,14 δισεκατομμύρια συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, αριθμός που σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερες προβλέψεις θα φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια έως το 2020. 

Και μπορεί το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» αρχικά να ακούγεται σαν μια περίπλοκη εφαρμογή και χρήση της τεχνολογίας, αλλά με την πραγματική έννοια, είναι μια αρκετά απλή ιδέα, με τεράστια, όμως, δυναμική για όλους σχεδόν τους επιχειρηματικούς τομείς.

Ενδεικτικό είναι ότι η Αcenture εκτιμά ότι μέχρι το 2030 μόνο το Βιομηχανικό ΙοΤ θα έχει προσθέσει 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ, δηλαδή την οικονομία μίας ακόμα Κίνας. Το ποσό αυτό αναφέρεται μόνο στο αποτύπωμα των βιομηχανικών εφαρμογών του ΙοΤ, καθώς κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει τη συνολική επίπτωση που θα έχει στην παγκόσμια οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, τις ιατρικές εφαρμογές, την αυτοκίνηση κ.λπ.

Στην πραγματικότητα το IoT είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα δίκτυο συσκευών, οχημάτων και οικιακών συσκευών που χρησιμοποιούν ενσωματωμένα συστήματα για να συνδέονται μεταξύ τους μέσω του Διαδικτύου, με στόχο την αλληλεπίδραση, τη συνδεσιμότητα και την ανταλλαγή δεδομένων. Η ιδέα του IoT είναι να προσδώσει «έξυπνη» λειτουργία στις συσκευές αυτές, πέρα ??από τους κανονικούς υπολογιστές. Το IoT θα προσθέσει τη δυνατότητα δικτύωσης, επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων δημιουργώντας ένα καινοφανές οικοσύστημα αλληλεπίδρασης, με απροσδιόριστο ακόμα οικονομικό αποτύπωμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πέρα, λοιπόν, από την τεχνολογική και τεχνική φρασεολογία, το IoT θα αναμορφώσει πλήρως την παγκόσμια οικονομία. Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι σε αντίθεση προηγούμενες εκτιμήσεις, νέες αναλύσεις δείχνουν ότι το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» θα καταστεί παράγοντας μαζικών αλλαγών όταν πλέον εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα στους «ταπεινούς», καθημερινούς τομείς. Και αυτό γιατί η καθημερινότητα εμπλέκει δισεκατομμύρια ανθρώπους και όχι μεμονωμένους επαγγελματίες και οργανισμούς, υψηλής εξειδίκευσης. Κλασσικό παράδειγμα το πετρέλαιο, το οποίο κατέστη «μαύρος χρυσός» μόνο άρχισε να επηρεάζει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. 

Κτίρια και οικιακός αυτοματισμός

Μέσω της χρήσης του IoT, θα καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μηχανικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων σε διάφορα κτίρια χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο σύστημα. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα που αποδίδονται στη διασύνδεση των συσκευών, είναι τα αποτελεσματικά συστήματα ενεργειακής διαχείρισης των κτιρίων και, ως εκ τούτου, η προώθηση μιας πιο «πράσινης» οικονομίας.

Μεταφορές

Η χρήση του IoT στην αυτόνομη οδήγηση θα μπορούσε να σημαίνει μηδενική ή σχεδόν μηδενική κυκλοφοριακή συμφόρηση στις μελλοντικές «έξυπνες» πόλεις, καθώς τα οχήματα θα μπορούσαν να επικοινωνούν μέσω της χρήσης αισθητήρων και να σχεδιάζουν εναλλακτικές διαδρομές για να διευκολύνουν την κυκλοφορία. Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τα οχήματα (τα περισσότερα αυτόνομα και ηλεκτρικά) θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των διαδρομών που θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Το IoT θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση προβλημάτων όπως η στάθμευση, ο έλεγχος των σηματοδοτών ακόμη και οι υπηρεσίες είσπραξης διοδίων.

internet of things, μεταφορες

Γεωργία

Η γεωργική βιομηχανία θα καταστεί πιο σημαντική από ποτέ στις επόμενες δεκαετίες καθώς ο κόσμος θα πρέπει να παράγει 70% περισσότερα τρόφιμα το 2050 από ό, τι το 2006, προκειμένου να τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Για να ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση, αγρότες και αγροτικές εταιρείες στρέφονται προς το ΙοΤ για αναλύσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής.

Το IoT μέσω της χρήσης διαφόρων αισθητήρων χρησιμοποιείται επί του παρόντος στη γεωργία για την παρακολούθηση της υγρασίας, της θερμοκρασίας, των επιπέδων του ρΗ, της ταχύτητας του ανέμου, των βροχοπτώσεων και της μόλυνσης από παράσιτα στις καλλιέργειες. Οι αισθητήρες είναι ενσωματωμένοι σε κινητές εφαρμογές και πλατφόρμες cloud, επιλογή απαραίτητη για την αυτοματοποίηση της γεωργικής παραγωγής.

Σύμφωνα έρευνα της Markets and Markets, το 2022 η αγορά «έξυπνης» γεωργίας αναμένεται να φτάσει στα 11,23 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι θα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα.

Όλες οι παραπάνω εφαρμογές δίνουν μια αμυδρή εικόνα για το πώς το IoT σιγά, σιγά καταλαμβάνει ζωτικό χώρο στη ζωή και την οικονομία. Και δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που ακόμα περισσότερες αντίστοιχες εφαρμογές θα διαμορφώσουν ένα μέλλον πολύ πιο ενδιαφέρον και παραγωγικό από ό, τι μπορούμε σήμερα να φανταστούμε.