Θα τολμήσει να πειράξει τον Πολάκη;
Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης
Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

Θα τολμήσει να πειράξει τον Πολάκη;

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να αντιμετώπισαν τα προβλήματά τους με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όμως ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο ηγέτης του, ο Στέφανος Κασσελάκης. Γιατί;

Διότι είτε από πολιτική απειρία είτε διότι θεώρησε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορούσε καταστατική αρχή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας. Και ως γνωστόν, όταν ένας ηγέτης θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας, οι τυχόν απείθαρχοι βουλευτές υφίστανται κυρώσεις. Γι' αυτό οι έμπειροι πολιτικοί αρχηγοί αποφεύγουν να επικαλεστούν την κομματική πειθαρχία για να αποφύγουν τις κακοτοπιές στη συνέχεια. Να αποφύγουν δηλαδή τις δύσκολες, πειθαρχικού τύπου, αποφάσεις.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τρία στελέχη του δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Απείχαν. Μέχρις εδώ κανένα πρόβλημα. Τα προβλήματα αρχίζουν γιατί ένα από τα τρία στελέχη είναι ο Παύλος Πολάκης. Συνεπώς, ο Στέφανος Κασσελάκης, αν θέλει να περιφρουρήσει και να διαφυλάξει το κύρος του, οφείλει να λάβει μέτρα κατά των τριών απείθαρχων. Εντάξει, οι δύο είναι αναλώσιμοι. Ο Πολάκης όμως; Δεν μπορεί να τιμωρήσει τους δύο και αυτόν να τον προσπεράσει! Ούτε βεβαίως να δεχτεί τη δικαιολογία του πως βρισκόταν στο χειρουργείο.

Η πρόκληση είναι μεγάλη για τον Κασσελάκη, με δεδομένο πως ο Πολάκης ήταν και παραμένει ένα από τα βασικά στηρίγματά του, ενώ το κύρος του και η πολιτική του δύναμη στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντική. Η κατάσταση φαίνεται αδιέξοδη και θα φανεί τις προσεχείς ημέρες πώς θα αντιδράσει ο αρχηγός.

Αν κρίνει πως ο ίδιος είναι ισχυρός και ο Πολάκης έχει αρχίσει να του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που του λύνει –τις προάλλες ήρθαν σε κόντρα οι δυο τους– μπορεί και να τον μειώσει πολιτικά δια του υποβιβασμού του. Να τον διαγράψει το βρίσκω ακραίο και ασύμφορο. Διότι τότε, η μόνη επιλογή που θα αφήσει στον διαγραμμένο Πολάκη θα είναι η δημιουργία δικού του κόμματος, κάτι που θα προκαλέσει ζημία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης, όπως προανέφερα, έχει το κοινό του που τον ακολουθεί πιστά και αυτό το κοινό βρίσκεται απλωμένο σε όλη την Ελλάδα.

Δεν γνωρίζω ποιους συμβουλεύεται –αν βεβαίως συμβουλεύεται– ο Στέφανος Κασσελάκης όταν πρόκειται να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Διότι πειθαρχικά μέτρα κατά Πολάκη είναι μια σημαντική απόφαση. Πάντως, όποιοι και αν είναι αυτοί δεν τον προστάτευσαν και τον άφησαν να αναγάγει μια ψηφοφορία σε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Εκτός αν ήθελαν να τον παγιδέψουν. Αν είναι έτσι, τα κατάφεραν.

Οι Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης, με την κατά συνείδηση ψήφο, την έβγαλαν –κατά τα φαινόμενα– αβρόχοις ποσί. Όπως είπε ο Μητσοτάκης «στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω».