Real Estate: Μετατρέπεται σε προορισμό για το διεθνές jet set
Shutterstock
Shutterstock

Real Estate: Μετατρέπεται σε προορισμό για το διεθνές jet set

Τα κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices) αλλά και ευρύτερα τα μέτρα ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης για την προσέλκυση εύπορων ξένων φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς. Ο λόγος; Όπως αναφέρουν μεσίτες και παράγοντες της αγοράς ακινήτων τα ελληνικά ακίνητα προσελκύουν ολοένα και περισσότερους ξένους αγοραστές ορισμένοι από τους οποίους είναι ιδιαίτερα εύποροι και προτιμούν να παραμένουν «κάτω από το ραντάρ».

Την ίδια στιγμή, η «μήτρα» των υποψήφιων αγοραστών έχει διευρυνθεί μετά και τα κίνητρα «non dom» που έχουν θεσπιστεί και προβλέπουν την παροχή ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για εκατομμυριούχους και συνταξιούχους που θα μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας. 

Μία εξήγηση για την αυξανόμενη δημοφιλία του ελληνικού real estate δίνει ο επικεφαλής της Engel & Völkers Γιώργος Πετράς σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γαλλική ενημερωτική ιστοσελίδα.

«Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα γίνεται μια ελκυστική επενδυτική επιλογή για όλο και περισσότερους αγοραστές, όχι μόνο ως προορισμός διακοπών αλλά και ως τόπος διαμονής. Η Ελλάδα διαθέτει ένα ευρύ φάσμα ακινήτων με μεγάλες προοπτικές αύξησης της αξίας τους, γεγονός που την καθιστά μια ιδιαίτερα ελκυστική αγορά. Η χώρα διαθέτει εξαιρετικό κλίμα με ζεστό, ηλιόλουστο καιρό σχεδόν όλο το χρόνο, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εκπληκτική φυσική ομορφιά. Επιπλέον, το κόστος ζωής είναι χαμηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα ζωής, την καθιστούν ελκυστική επιλογή για πολλούς ξένους» εξηγεί ο ίδιος.

Αυτή, ίσως, είναι η αιτία, συνδυαστικά βέβαια, με τη ζήτηση που πηγάζει από εύπορους Έλληνες, για την οποία τα διαμερίσματα στο Ελληνικό και το Χίλτον είναι sold out.  

Σπίτια από 1 εκατ. ευρώ

Τα προϊόντα, όπως αποκαλούνται στην jargon της αγοράς, που δημιουργούνται με στόχο την προσέλκυση των πολυεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξάνονται και πληθύνονται. Έτσι, η Dolphin Capital Investors του Μίλτου Καμπουρίδη, έχει βγάλει στη διεθνή αγορά χλιδάτες πριβέ βίλες, οι οποίες θα αποτελούν τμήμα του τουριστικού έργου One&Only στην Κέα, οι οποίες έχουν ως τιμή εκκίνησης το 1 εκατομμύριο ευρώ. Το One&Only στη Τζια είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 75 δωματίων, SPA και Beach Club, αλλά και περιορισμένο αριθμό παραθεριστικών κατοικιών.

Όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των πολυτελών ακινήτων, ποντάρουν πολλά και στο project του Ριμπολόβλεφ, ο οποίος φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Σκορπιό σε VIP προορισμό για πολυεκατομμυριούχους. Γι’ αυτό, όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης του νησιού, όπου ο Ωνάσης έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, η ελάχιστη τιμή για τη διαμονή 50 ατόμων για μία μόλις εβδομάδα θα είναι 1 εκατ. ευρώ. Aυτή τη στιγμή, οι κατασκευαστικές εργασίες-αφορούν το κυρίως έργο, καθώς, εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες- βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης.

Πρωτοπόρος βέβαια, στο κομμάτι της προσέλκυσης των «παχιών» πορτοφολιών υπήρξε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, που κατασκεύασε το τουριστικό χωριό της Μεσσηνίας, το Costa Navarino. Σε αυτό διψήφιος αριθμός από περισσότερες από 40 πολυτελείς κατοικίες έχουν πωληθεί, με τις ιδιοκτησίες επιφάνειας 230 έως 300 τ.μ. να πωλούνται από 1,2 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία άφιξη του είδους αφορά τα διαμερίσματα που κατασκευάζει η Lamda Development στο Ελληνικό. Ενδεικτικό της ισχυρής ζήτησης που συγκεντρώνουν είναι το γεγονός ότι η εισηγμένη ολοκλήρωσε την αγοραπωλησία των 19 από τα 28 οικόπεδα για βίλες, με τις συνολικές εισπράξεις να ανέρχονται σε περίπου 77 εκατ. ευρώ.

Έχει επίσης, ολοκληρώσει την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων για 127 διαμερίσματα από το σύνολο των 169 του Riviera Tower, εισπράττοντας 71 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, έχουν, ήδη, κατατεθεί προκαταβολές ύψους 26 εκατ. ευρώ για το 91% της πωλούμενης επιφάνειας των Condos του Ελληνικού. Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας των Condos θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, όπου και θα εισπραχθεί 25% του συνολικού τιμήματος.