«Ράλι» στις τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Shutterstock
Shutterstock

«Ράλι» στις τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με μέση ετήσια αύξηση 13,4% έκλεισαν για το 2023 οι τιμές αγοράς διαμερισμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, έναντι αύξηση 11,9% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022.

Οδηγός στο ράλι των τιμών των διαμερισμάτων εξακολουθεί να παραμένει η Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη για το 2023 ανέρχεται σε 16,2%, έναντι 14,5% του μέσου ποσοστού αύξησης σε άλλες μεγάλες πόλεις, 10,8% στις λοιπές περιοχές της χώρας και 13,7% στην Αθήνα. 

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2021 ήταν 13,9% για τη Θεσσαλονίκη , 12,6% για την Αθήνα, 10,9% για τις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,2% για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρά την ανοδική τάση, οι τιμές των ακινήτων υπολείπονται κατά 7%, περίπου, από τα ιστορικά υψηλά της περιόδου 2007-2008, παρά το γεγονός ότι η άνοδος που σημείωσαν οι τιμές από τα ιστορικά χαμηλά του τρίτου τριμήνου του 2017 ανέρχεται σε 57,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, στο δ΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 12,1% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής αγοράς real estate η άνοδος των τιμών στα ακίνητα δεν είναι φαινόμενο της εποχής, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές. 

Από τη μία πλευρά είναι σαφές ότι η ελληνική οικιστική αγορά κατά την τελευταία 5ετία σημειώνει προοδευτική αύξηση στις τιμές των κατοικιών στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. 

Παρ΄όλα αυτά ακόμη δεν έχει φανεί ο αντίκτυπος από τις πληθωριστικές πιέσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς αυτές θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία και κατά συνέπεια την εμπορική δραστηριότητα και την αγορά κατοικίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι εκτιμήσεις των τραπεζών Alpha και Εθνική. Οι δύο τράπεζες βλέπουν αυξήσεις στις τιμές πώλησης, αλλά και στα ενοίκια, που θα συνεχίσουν με μέσο ετήσιο ρυθμό από 3 ως 5% ως το 2030.

Βέβαια, οι παραπάνω αριθμοί μπορεί να φαίνονται λογικοί σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 3,2% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο τιμάριθμος στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης διαμορφώνεται σε 5 με 6%  και οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν αβέβαιες. 

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επισημανθεί και η συμβολή στην αύξηση των τιμών και το στοιχείο της ανόδου του ποιοτικού τουρισμού που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης ακινήτων, κυρίως εξοχικών κατοικιών αλλά και την αυξητική τάση των καταλυμάτων Airbnb.

Μεγάλη άνοδος σε Αθηναϊκή Ριβιέρα και Πειραιά 

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις, αυτές παρατηρούνται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, δηλαδή στο παράλιο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής όπου στο τέλος του 2023 οι τιμές ήταν διαμορφωμένες, κατά μέσο όρο στα 3.636 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έναντι 3.216 ευρώ την ίδια περίοδο του 2022. 

Μεγάλη αύξηση στις τιμές των ακινήτων σημειώνεται και στον Πειραιά. Τα ακίνητα εντός των ορίων του δήμου έχουν ακριβύνει κατά 23,2% μέσα στο 2023, ενώ στα προάστια η άνοδος είναι 25,6%.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, η μέση τιμή πώλησης έχει φθάσει τα 2.037 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για αύξηση 14,8%, ενώ σχετικά φθηνότερες τιμές, κατά μέσο όρο στα 1.875 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εντοπίζονται στα δυτικά προάστια. 

Μετά τα Νότια Προάστια, που κατέχουν τα σκήπτρα στην άνοδο των τιμών, στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα Βόρεια Προάστια όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,4% κατά μέσο όρο με μέση τιμή πώλησης 2.950 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.