Χονγκ Κονγκ: Οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017
Shutterstock
Shutterstock

Χονγκ Κονγκ: Οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η συγκυρία της πληθωριστικής κρίσης, του δημογραφικού και της έλλειψης νέων κατασκευών προκαλεί σημαντικές ελλείψεις και απειλεί την αγορά ακινήτων με κρίση.

Οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ επέκτειναν την πτώση τους τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επιβαρυνόμενες από τα υψηλότερα επιτόκια και το αδύναμο αγοραστικό κλίμα.

Οι τιμές των κατοικιών στον χρηματοοικονομικό κόμβο, μια από τις ακριβότερες αγορές στον κόσμο, μειώθηκαν κατά 2,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Και σύμφωνα με τα στοιχεία ακολούθησε αναθεωρημένη πτώση 2,4% τον Σεπτέμβριο.

Οι τιμές μειώθηκαν 4% κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους μετά την έκτη μηνιαία πτώση τον Οκτώβριο. Οι μεσίτες αναμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν περίπου 5% κατά το σύνολο του έτους. 

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα τέλη χαρτοσήμου θα μειωθούν στο μισό, στο 7,5% από 15%, για τους αγοραστές δεύτερης κατοικίας και τους αγοραστές που δεν είναι πολίτες.

«Η αγοραστική δύναμη θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να απελευθερωθεί, η αγορά δεν έχει εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Μαρτίν Ουόνγκ, επικεφαλής της έρευνας και συμβουλευτικής στην ευρύτερη Κίνα της Knight Frank, ο οποίος αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν άλλο ένα 3% έως 5% μετά από μια πτώση 5% έως 6% φέτος.

Η επενδυτική τράπεζα UBS προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσαν να μειωθούν άλλο ένα 10% το 2024, καθώς το κόστος δανεισμού στην πόλη έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. «Ο θετικός αντίκτυπος οποιασδήποτε μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει πιο ορατός μόνο στα τέλη του επόμενου έτους», ανέφερε.