Γιατί η Μαριάννα Λάτση «μπαίνει» στην Trade Estates

Γιατί η Μαριάννα Λάτση «μπαίνει» στην Trade Estates

Είσοδο στο Χρηματιστήριο, καταγραφή υπεραξιών αλλά και παρουσία ισχυρών μετόχων ήταν το τρίπτυχο που ώθησε το Family Office της Μαριάννας Λάτση να επενδύσει στην Trade Estates, επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Φουρλή στο real estate.

Παράλληλα, η εξειδίκευση της Trade Estates στο κομμάτι των εμπορικών ακινήτων, αλλά και η επερχόμενη εξαγορά του Smart Park από την Reds, συνεπικουρούμενα από τα προηγούμενα στοιχεία, αποτελούν ένα ελκυστικό προϊόν.

Ο όμιλος Φουρλή έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο στο οποίο πολλάκις έχει αναφερθεί για το ξεκλείδωμα σημαντικών αξιών για τους μετόχους και των δύο εισηγμένων εταιρειών, δηλαδή της Φουρλής και της Trade Estates, μετά την εισαγωγή. 

Η συμμετοχή της Μαριάννας Λάτση με ποσοστό 4,2% έναντι 8 εκατ.ευρώ έρχεται ένα χρόνο περίπου μετά τη συμμετοχή της Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, η οποία ανέρχεται στο 11,9%, και λίγο πριν ξεκινήσει το IPO της εταιρείας για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η συμμετοχή έχει στρατηγικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία εξαιρουμένης της σημαντικότητας του ονόματος της κ. Μαριάννα Λάτση, καθώς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης του ομίλου για τα αποτελέσματα εξαμήνου ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Γιώργος Αλεβίζος, είχε αναφέρει σχετικά ότι ένα μερικό «carve out» είναι συνηθισμένο από την πελυρά του μετόχου στη διαδικασία της εισαγωγής θυγατρικής εταιρείας σε οργανωμένη αγορά.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Φουρλής, πρόεδρος του ομίλου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εκχώρησης μετοχών από αυτές που διακρατεί ο όμιλος Φουρλή στην Trade estates. Σύμφωνα με τα όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει η διοίκηση, στόχος για τη Φουρλής είναι η συμμετοχή στην AEΕΑΠ να μην ξεπερνά το 50% μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ώστε να επιτευχθεί ικανό ποσοστο ελεύθερης διασποράς, σίγουρα άνω του 25%, το οποίο ορίζεται από τη νομοθεσία για τον συγκεκριμένο τύπο εταιρειών.

Στην Trade Estates συμμετέχει με ποσοστό 11,9% η AutoHellas έχοντας εισφέρει και ένα ακίνητο στο Θριάσιο πεδίο, στο οποίο θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις logistics. 

Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estates στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2023 είχε στην κατοχή της 12 ακίνητα μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 291.557 τετραγωνικών μέτρων, με συνολική αξία χαρτοφυλακίου 329 εκατ.ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι το portfolio της μέχρι το 2027 να φθάσει στα 700 εκατ.ευρώ και σε επιφάνεια τα 500.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Η ανακοίνωση του ομίλου Φουρλή

Ο Όμιλος Fourlis και το Latsco Family Office ανακοινώνουν τη σύναψη συμφωνίας για τη συμμετοχή της Latsco Hellenic Holdings Sarl στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ.


Συγκεκριμένα, η Latsco Hellenic Holdings Sarl αποκτά το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, από την εταιρεία TRADE LOGISTICS ABEE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Fourlis έναντι ποσού €8.000.000.

Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκει κατά 83,9% στον Όμιλο Fourlis και κατά 11,9% στην Autohellas του Ομίλου Βασιλάκη. Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ είναι στη διαδικασία εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς, διαδικασία που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Fourlis A.E. Συμμετοχών κ. Βασίλειος Φουρλής δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή της Latsco Hellenic Holdings Sarl στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Η συμμετοχή αυτή είναι στρατηγικής σημασίας ιδιαίτερα, τόσο λόγω της εκτενούς εμπειρίας του Latsco Family Office στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας και διεθνώς, όσο και εν όψει της επικείμενης δημόσιας προσφοράς της Trade Estates ΑΕΕΑΠ και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η επιλογή του Latsco Family Office να επενδύσει μαζί μας στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ, αποτελεί επιβεβαίωση για την ποιότητα των ακινήτων και τη στρατηγική της εταιρείας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Latsco Family Office, κ. Δημήτρης Αφεντούλης αναφερόμενος στη συναλλαγή δήλωσε: «To Latsco Family Office, μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Latsco Hellenic Holdings Sarl, συνεχίζει να επενδύει σε επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα σε εταιρείες που διαφοροποιούνται επιτυχημένα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, διαμορφώνοντας ουσιαστικά την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται.

Η επένδυση μας στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία αποτελεί συνέχεια άλλων επενδύσεων του Latsco Family Office στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων, βασίζεται στην αναγνώριση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων και των συμβάσεων της εταιρείας και αντανακλά την πλήρη εμπιστοσύνη μας προς τον κ. Βασίλη Φουρλή και τη διοίκηση της εταιρείας».