Συναυλία - αφιέρωμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον Ιάννη Ξενάκη

Συναυλία - αφιέρωμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον Ιάννη Ξενάκη

«Χωρίς φιλοσοφία, χωρίς μαθηματικά, χωρίς την ιστορία, η μουσική δεν μπορεί να υπάρξει, δεν έχει νόημα», είχε πει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Ιάννης Ξενάκης (1922-2001). Η σύνδεση του έργου του με την επιστήμη των μαθηματικών και την αρχιτεκτονική αναλαμβάνει να αναδείξει ο διεθνούς φήμης καθηγητής και ακαδημαϊκός, Αθανάσιος Φωκάς, στο πλαίσιο της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με συνθέσεις του Ιάννη Ξενάκη, του συνθέτη που σφράγισε ανεξίτηλα τη μουσική πρωτοπορία στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η συναυλία -η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση, φέτος, ενός αιώνα από τη γέννησή του- θα δοθεί στις 9 Δεκεμβρίου (20.30) στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου. 

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από δύο γνωστά συμφωνικά  έργα του Ξενάκη: τις «Μεταστάσεις» που είναι εμπνευσμένες από το ηχητικό χάος μιας αντιναζιστικής συναυλίας και απαιτούν από κάθε μουσικό να λειτουργήσει ως σολίστ.. Και τις αντισυμβατικές «Ικέτιδες» που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (Ιούλιος 1964) - διχάζοντας κοινό και κριτικούς.

Ακόμη, τα «Εξωτικά πουλιά» (Oiseaux exotiques) για σόλο πιάνο και μικρή ορχήστρα του μεγάλου δασκάλου του Ξενάκη στο Παρίσι, Ολιβιέ Μεσσιάν με σολίστ τον Τίτο Γουβέλη, και οι «Προσφορές» (Offrandes) για υψίφωνο και ορχήστρα δωματίου του επίσης σημαντικού Γάλλου ανανεωτή Εντγκάρ Βαρέζ. Ερμηνεύει, η υψίφωνος Μία Μαντινώ. Ο κιθαρίστας Κώστας Κοτσιώλης κλείνει τη συναυλία με το αισθαντικό κοντσέρτο του Λέο Μπρόουερ που μέσα από πολυεπίπεδες αναφορές αναζητούσε τη «νέα απλότητα».

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Εισιτήρια: 210 7282333, megaron.gr

Κεντρική φωτογραφία: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, 2022. Φωτογραφία: Μαρία Γραμματικού. Πηγή: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών