Πύργος του Άιφελ: Στα 35 ευρώ αυξήθηκε η τιμή του εισιτηρίου
AP Photo/Aurelien Morissard
AP Photo/Aurelien Morissard

Πύργος του Άιφελ: Στα 35 ευρώ αυξήθηκε η τιμή του εισιτηρίου

Κατά 20% αυξήθηκε από τις 17 Ιουνίου η τιμή του εισιτηρίου για την είσοδο στον Πύργο του Άιφελ, με την αύξηση να οφείλεται, ως ένα βαθμό, στη «σημαντική απώλεια εσόδων» που προκλήθηκε από την «υγειονομική κρίση μεταξύ 2020 και 2022 κατά την πανδημία της νόσου Covid», όπως αναφέρει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. 

Η νέα τιμή είναι στα 35,30 ευρώ αντί για 29,40 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος, και αντιστοιχεί σε βόλτα με το ασανσέρ στην κορυφή του Πύργου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Figaro», σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παραπάνω τιμή ισχύει για τους ενήλικες, το ίδιο εισιτήριο για παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών θα κοστίζει 17,70 ευρώ και η τιμή για τους μικρότερους, ηλικίας τεσσάρων έως 11 ετών, θα είναι 8,90 ευρώ.

Επισκεψιμότητα

Λιγότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τον Πύργο του Άιφελ, το 2020, έναντι σχεδόν 6,2 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2019, όπως ανέφερε η εταιρεία εκμετάλλευσης του μνημείου Sociéte d' Exploitation de la tour Eiffel (SETE), σημειώνοντας ότι και τα δύο έτη, το κόστος λειτουργίας ήταν περίπου τριπλάσιο από τον συνολικό κύκλο εργασιών του μνημείου, δήλωσε η εταιρεία SETE.

Για τον γαλλικό Τύπο, οι εργασίες ανακαίνισης βρίσκονται επίσης πίσω από την αύξηση του κόστους, συμπεριλαμβανομένων των «μέτρων πρόληψης του μολύβδου (ένα πολύ τοξικό μέταλλο)» που σχετίζονται με το βάψιμο του Πύργου του Άιφελ. Οι εργασίες βαφής, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2027, ενώ προγραμματίζονται επίσης εργασίες στους ανελκυστήρες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περιστασιακά κλεισίματα.

Σημειώνεται ότι ο Πύργος του Άιφελ προσελκύει ετησίως σχεδόν επτά εκατομμύρια επισκέπτες και περίπου τα τρία τέταρτα είναι ξένοι τουρίστες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε δραματικά εξαιτίας του κλεισίματος χώρων και των ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά το 2022 ανέκαμψε και απέφερε έσοδα 5,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αριθμός των επισκεπτών στο Παρίσι αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση. Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα CGT και FO, σε κοινή τους ανακοίνωση κάνουν έκκληση στην «πόλη του φωτός» να είναι λογική με τις οικονομικές της απαιτήσεις για να εξασφαλίσει την επιβίωση του μνημείου και της εταιρείας που το διαχειρίζεται».