Πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»
Shutterstock
Shutterstock

Πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια»

Παρουσιάσεις βιβλίου και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης διοργανώνουν μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια». 

Στρογγυλή τράπεζα «Ο καπιταλισμός και οι απαρχές του»

Ειδικότερα, στις 13 Μαρτίου (18:00), το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Ιστορία, Λογοτεχνία, Κλασική Παράδοση» και το Εργαστήριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Ο καπιταλισμός και οι απαρχές του». 

H στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Γιάννη Μηλιού, «Βενετία: Μια συνάντηση που στέριωσε απρόβλεπτα. Πραγματεία για τον καπιταλισμό και τη διαδικασία γένεσής του» (εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», 2020).

Λόγω κατάληψης στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σημερινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) την ίδια ακριβώς ώρα (18:00).

Για την πρόσβαση στον χώρο διεξαγωγής της στρογγυλής μας τράπεζας μπορείτε να συμβουλευτείτε τις ιστοσελίδες
phil.lib.uoa.gr/plirofories/prosbasi.html;
https://maps.uoa.gr/50/140

Θα χαιρετίσουν οι Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ΕΚΠΑ, και Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Συμμετέχουν οι Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ,
Γιάννης Μηλιός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, και Αριστοτέλης Τύμπας, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ.

Συντονίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ, Ιωάννης Δ. Τσόλκας.

Παρουσίαση βιβλίου «Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος με τα μάτια των Σουηδών»

Οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια», τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)  και το βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα | Τ 2103388054) παρουσιάζουν (14 Μαρτίου, 19:00) το βιβλίο «Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος με τα μάτια των Σουηδών» του Άξελ Σωτήρη Βαλντέν. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Πολυμέρης Βόγλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ειρήνη Λαγάνη, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού Ακαδημίας Αθηνών 
και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ

Παρουσίαση βιβλίου «Ορατός και αόρατος ρατσισμός τον 21ο αιώνα»

Οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών παρουσιάζουν 15 Μαρτίου, 19:00) στο Κοινοτικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κ.Α. (οδός Βησσαρίωνος 9 & Σίνα, Αθήνα) το βιβλίο «Ορατός και αόρατος ρατσισμός τον 21ο αιώνα. Η δυτική μυωπία, η ισχύς του σεξισμού και η άρνηση του αντισημιτισμο» της Άννας Φραγκουδάκη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ιστορικός Οντέτ Βαρών-Βασάρ, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και η Άννα Φραγκουδάκη.