Ποίηση και Μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Ποίηση και Μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Σπάνια έργα ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά και σημαντικές δημιουργίες Ελλήνων συνθετών περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της συναυλίας του κύκλου «Ποίηση και Μουσική» την οποία θα δώσει την Παρασκευή 29 Μαρτίου (20:30) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»), υπό τη διεύθυνση του Λέβι Χάμερ.

Η εν λόγω συναυλία είναι η δεύτερη του κύκλου «Ποίηση και Μουσική» κι εκκινεί με την α’ παγκόσμια εκτέλεση του συμφωνικού έργου «Γανυμήδης» της Λίνας Τόνια. Η βραβευμένη συνθέτρια, εμπνέεται από το ηχητικό περιβάλλον του Γανυμήδη, δορυφόρου του Δία, και δημιουργεί ένα πλούσιο και ιδιαίτερο ηχοχρωματικό περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις.

Έπειτα, η Ορχήστρα μαζί με την υψίφωνο Αφροδίτη Πατουλίδου και το Meizon Ensemble ερμηνεύει το «Requiem» για σοπράνο, ανδρική χορωδία, και ορχήστρα δωματίου του συνθέτη και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη. Το έργο, χρησιμοποιεί ως λιμπρέτο το ποίημα «Λάζαρος» του Δημήτρη Καπετανάκη και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του AIDS. Η ανδρική χορωδία αναλαμβάνει τον ρόλο του αρχαίου Χορού, ενώ η φωνή της υψιφώνου συμβολίζει την ψυχή που βρίσκεται στο «πέρασμα» από τη ζωή στον θάνατο. Όσο για το ποίημα «Λάζαρος» του Δημήτρη Καπετανάκη, το διαβάζει η πολυβραβευμένη και δημοφιλής ηθοποιός Κόρα Καρβούνη.

Ακολουθεί, η καντάτα για υψίφωνο, χορωδία και ορχήστρα La Damoiselle élue (η Ευλογημένη Δεσποσύνη) του Κλωντ Ντεμπυσύ. Σύνθεση που βασίζεται στο ποίημα του προραφαηλίτη Βρετανού ποιητή και ζωγράφου Ντάντε Γκάμπριελ Ροσσέττι. Στο επίκεντρο, η κόρη που ενώ βρίσκεται στον παράδεισο νοσταλγεί τον αγαπημένο της στη γη. Ερμηνεύει η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και το Equabily Ensemble.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με την α’ πανελλήνια εκτέλεση του Κοντσέρτου για δύο πιάνα και ορχήστρα του Μποχουσλάβ Μαρτινού. Ένα σπανιότατα παρουσιαζόμενο κοντσέρτο με επιρροές από τους Στραβίνσκι, Προκόφιεφ, Μπάρτοκ, αλλά και τη λαϊκή μουσική της Τσεχίας. Σολίστ, οι πιανίστες Παναγιώτης Τροχόπουλος και Απόστολος Παληός. 

Της συναυλίας θα προηγηθεί (19:30) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τους κατόχους εισιτηρίων. 

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 8 και 20 ευρώ. Πληροφορίες και εισιτήρια στο τηλέφωνο 210 7282333 και ηλεκτρονικά εδώ.

Κεντρική φωτ.: Η αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/ https://www.megaron.gr/