Οι Ρώσοι ξεσκονίζουν τα πυρηνικά και οι καλλιτέχνες δεν εννοούν να συνέλθουν

Οι Ρώσοι ξεσκονίζουν τα πυρηνικά και οι καλλιτέχνες δεν εννοούν να συνέλθουν

Ο Θεός μας φύλαξε και δεν το έκανε η Αμερικανική πρεσβεία. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί εάν και εφόσον οι «φονιάδες των λαών» μας είχαν καλέσει, (Ως κράτος; Ως προεδρία της Δημοκρατίας; Ως κυβέρνηση; Ως Βουλή; Ως λαό;) να συνέλθουμε, όπως προχθές η πρεσβεία των Ρώσων. Από εδώ μέχρι τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον θα είχε ακουστεί η κατακραυγή, ιδίως των ανθρώπων της Τέχνης και του Πνεύματος που όντας άκρως ευαίσθητοι σε αυτά, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Και δικαίως.

Δεν πάει να είσαι και ο κυρίαρχος του πλανήτη, ή αυτός που ουσιαστικά οδηγεί τις εξελίξεις; Η Ελλάδα, για να μιλήσω μόνο για τη δική μας πατρίδα, δεν σου δίνει κανένα δικαίωμα να σηκώνεις το δάχτυλο και να της το κουνάς μπροστά στα μούτρα της. Δεν μπορείς να καλείς όλους «και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες» να δείξουν «ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα». Ούτε έχεις δικαίωμα να λες: Ας συνέλθουν λοιπόν!». Δεν είμαστε κηδεμονευόμενοι, ούτε, βέβαια, ανήλικοι. Δεν σου ανήκουμε και δεν σε φοβόμαστε.

Μισό λεπτό. Τα παραπάνω δεν τα είπαν οι Αμερικάνοι προς τους Έλληνες. Μας τα διεμήνυσε η Ρωσική πρεσβεία. Αυτή η «λεπτομέρεια» ίσως εξηγεί γιατί ξαφνικά έπεσε μια βουβαμάρα χωρίς προηγούμενο στα καλλιτεχνικά στέκια και στις καλλιτεχνικές παρέες. Οι καλλιτέχνες μας και οι άνθρωποι των ελληνικών Γραμμάτων, λαλίστατοι πάντοτε περί παντός του επιστητού, είτε κουφάθηκαν, είτε μουγκάθηκαν, πάντως λέξη δεν είπαν στους Ρώσους. Και να πεις πως η Ρωσία είναι μια μικρή περιφερειακή δύναμη, στην οποία ουδείς θα έδινε σημασία;

Πριν προλάβει ο κόσμος να καθίσει αναπαυτικότερα στους καναπέδες του και να παρακολουθήσει ζωντανά τον πόλεμο από τις τηλεοράσεις, να σου και η δεύτερη αποφορά - εκφορά Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε πως έδωσε εντολές για «πολεμική ετοιμότητα» ως προς το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Τα πυρηνικά, αυτά που όλη η ανθρωπότητα ξορκίζει και που δεν τολμά να σκεφτεί κάποιος το ενδεχόμενο χρήσης τους, βαφτίστηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο «αποτρεπτικές δυνάμεις» για την περίσταση. Φυσικά και ήθελε να καταλάβουν οι πάντες ότι περί αυτών πρόκειται, παρ' ότι το είπε «κομψά», αλλιώς δεν θα το δημοσιοποιούσε. Τα πυρηνικά, λοιπόν. Ο φόβος και ο τρόμος στον πλανήτη.

Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος έλεγε ξεδιάντροπα πως ξεσκονίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, πριν προλάβει να τελειώσει τη φράση, οι καλλιτέχνες οι δικοί μας τουλάχιστον, θα είχαν συγκεντρώσει ογδόντα χιλιάδες εννιακόσιες τριάντα δύο υπογραφές καταδικάζοντας το λεχθέν. Και θα είχαν δίκιο. Και να οι συγκεντρώσεις και να οι διαμαρτυρίες και να οι δηλώσεις.

Το είπε ο Ρώσος. Όποιος βρει γιατί άμα το λέει Αμερικανός πειράζει και άμα το λέει Ρώσος δεν πειράζει, ας το πει και σε μας. Θα είναι μια μεγάλη βοήθεια στον πόλεμο κατανόησης του παραλογισμού.