«Οδός Φανταστικής» στη Λυρική Σκηνή με τη χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς

«Οδός Φανταστικής» στη Λυρική Σκηνή με τη χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς

«Οδός Φανταστικής – ΥΓ: Είσοδος από το πρώτο συρτάρι… Guest star το φάντασμα του Τζάννι Ροντάρι!» τιτλοφορείται η παράσταση μουσικού θεάτρου που παρουσιάζεται την 1η Ιουνίου (18:30) με τη συμμετοχή 200 μαθητών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή (Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»), στο πλαίσιο του καθιερωμένου προγράμματος διακαλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το «3ο Κουδούνι Όπερα».

Η παράσταση ανεβαίνει σε σύνθεση και μουσική διεύθυνση Σοφίας Καμαγιάννη, λιμπρέτο Αναστασίας Στυλιανίδη και σκηνοθετική επιμέλεια Ελένης Ζαχοπούλου. Το δε εκπαιδευτικό πρόγραμμα «3ο Κουδούνι Όπερα», υλοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Η υποστήριξη του εκπαιδευτικού προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο του πολύπλευρου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας «EQUALL – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων» και ειδικότερα στον πυλώνα που περιλαμβάνει δράσεις για τη Νέα Γενιά.

Οδός Φανταστικής

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σας όταν αρχίζετε να φαντάζεστε; Με αυτήν ακριβώς τη σκέψη ξεκινάει η βόλτα στην Οδό Φανταστικής. Πρόκειται για μια περιπλάνηση που θα αποκαλύψει την καθοριστική συμβολή της φαντασίας και των αξιοθαύμαστων μηχανισμών της στην προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τον κόσμο, να τον κατανοήσει και να τον αναδιαμορφώσει.

Με έμπνευση από το βιβλίο του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τζάννι Ροντάρι «Η γραμματική της φαντασίας», το έργο θέτει ως κεντρικό θεματικό άξονα τη σπουδαιότητα της φαντασίας στην καθημερινή εμπειρία. Βάση κάθε δημιουργικής δραστηριότητας και μέσο συναισθηματικής έκφρασης, αφήνεται απόλυτα ελεύθερη να μας ταξιδέψει σε ένα παράξενο και ευφάνταστο τσίρκο που εμφανίζεται ξαφνικά για να δώσει μια παράσταση… μέσα στο κεφάλι των θεατών, ένα «Τσίρκο Εγκεφάλου»! 

«Το ηχητικό σύμπαν του έργου είναι ένα παραξένισμα διαφορετικών μελωδικών και ηχητικών προσεγγίσεων. Προσπαθούμε να προ(σ)καλέσουμε και να ενθαρρύνουμε παιδιά και εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν και να δοκιμάσουν καινούριους δρόμους μουσικής και θεατρικής δημιουργίας. Η ομαδική συνεκφώνηση, κατά τόπους απόλυτα ρυθμική, πολλές φορές συνδυάζεται με μια παράλληλη ρυθμική γραμμή φωνημάτων ή ηχηρών κινήσεων, ή μια τρίτη μελωδική γραμμή, ώστε να υπάρχει μια άλλου τύπου πολυφωνία που να είναι δυνατή σε αυτές τις ηλικίες, όπου το σχολικό τραγούδι είναι συνήθως μονοφωνικό ή δίφωνο. Κατά στιγμές κάποια πράγματα ίσως μοιάζουν αλλόκοτα, αλλά μετά επιστρέφουν σε κάτι πιο οικείο, μελωδικό.

» Η Οδός Φανταστικής αποτελεί μια πρόκληση για όλους τους συμμετέχοντες καθώς εμπεριέχει γρήγορες εναλλαγές καταστάσεων, πράγμα το οποίο προϋποθέτει υψηλή εγρήγορση και συγκέντρωση. Ταυτόχρονα, καθώς το μουσικό έργο αναπαρίσταται σκηνικά, προϋποθέτει μια συνολική διαχείριση όλων των εκφραστικών μας μέσων. Έτσι φωνή, σώμα και σκέψη έρχονται σε απόλυτη συνδιαλλαγή με σκοπό να μεταφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερα την αίσθηση της μουσικής και να παρασύρουν τους θεατές σε αυτό το τόσο μαγικό ταξίδι στους δρόμους της φαντασίας», όπως σημειώνει η δημιουργική ομάδα της Οδού Φανταστικής.

Τον ρόλο του Λέοντα Πραγματίμωνα ερμηνεύει ο Νίκος Καραγκιαούρης και του Εμπαθούς θεατή η Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Συμμετέχει μουσικό σύνολο. Στη μουσική διδασκαλία η Φανή Μώραλη, στους φωτισμούς και τη σκηνογραφική επιμέλεια η Μελίνα Μάσχα, video art η Χρυσούλα Κοροβέση. Το μουσικό σύνολο αποτελείται από τους Αθηνά Γρατσούνα (βιολί), Σταύρος Παργινός (τσέλο), Χρήστος Γιάκας (τρομπόνι), Γιώργος Μπουκαούρης (κρουστά) και Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν).

Συμμετέχουν μαθητές από τα σχολεία: 7ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας «Αντώνιος Μιχαήλος», 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, 12ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου, 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 15ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 38ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 69ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια «Παιδαγωγική – Birds».

3ο Κουδούνι Όπερα

Το «3ο Κουδούνι Όπερα» φέτος συμπληρώνει τέσσερα χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης υλοποίησης φιλοδοξώντας να εισαγάγει δασκάλους και μαθητές στην απολαυστική καλλιτεχνική διεργασία της προετοιμασίας και της παρουσίασης ενός σύγχρονου έργου μουσικού θεάτρου μέσα από μια σειρά εργαστηρίων που αξιοποιούν σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία και διαρκούν ένα σχολικό έτος.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν και να πειραματιστούν με πρακτικές της όπερας και του μουσικού θεάτρου με στόχο την προαγωγή της εμπειρικής μάθησης, τη μετάδοση γνώσεων και την καλλιέργεια δεξιοτήτων κατάλληλων να ενσωματωθούν στον κορμό της σχολικής διδασκαλίας.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024 ήταν: 7ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας «Αντώνιος Μιχαήλος», 11ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης, 12ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου, 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, 15ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, 28ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 38ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, 69ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια «Παιδαγωγική – Birds».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr.

Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364