Ξεκινά στις 26 και ολοκληρώνεται στις 28 Απριλίου, στη Στέγη και σε άλλα σημεία της Αθήνας, το 13ο Borderline Festival, αφιερωμένο στη σύγχρονη μουσική.
Το μέλλον της σύγχρονης μουσικής στο Borderline Festival
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το μέλλον της σύγχρονης μουσικής στο Borderline Festival

Ξεκινά στις 26 και ολοκληρώνεται στις 28 Απριλίου, στη Στέγη και σε άλλα σημεία της Αθήνας, το 13ο Borderline Festival, αφιερωμένο στη σύγχρονη μουσική.

Επικεντρωμένο στο μέλλον της σύγχρονης μουσικής είναι το τριήμερο Borderline Festival το οποίο, στη 13η του διοργάνωση «ξεδιπλώνεται» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε άλλα σημεία της Αθήνας, με τη συμμετοχή νέων Ελλήνων και ανερχόμενων διεθνών καλλιτεχνών. 

Περιζήτητα ονόματα διεθνών καλλιτεχνών που γεμίζουν ασφυκτικά σκηνές και κλαμπς, Έλληνες καλλιτέχνες που η καριέρα τους αρχίζει να απογειώνεται είναι μεταξύ όσων συμμετέχουν στο φεστιβάλ το οποίο θα λάβει χώρα από τις 26 έως τις 28 Απριλίου. Το Borderline είναι πια θεσμός και μαζί ευρωπαϊκός προορισμός για μουσικόφιλους. Από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στην καρδιά της πόλης, μέχρι το Gagarin 205 και το Carhartt WIP Stage στο -1 της Στέγης, 19 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες συναντιούνται σε ένα lineup που αψηφά τα είδη, όπου η Detroit techno συναντά το reggaeton και το deconstructed club.

Περιπετειώδεις παραγωγοί και DJs, όπως οι Crystallmess, Bambii, aya, Sangre Nueva, AUX 88 και Rosa Pistola συναντιούνται με καλλιτέχνες της Αθήνας, όπως οι ANFS, AMKA, Frenzee και Agent Mo, δημιουργώντας μια μεγαλειώδη εμπειρία που απευθύνεται ταυτόχρονα στα αυτιά, το μυαλό και τα πόδια.

«Για περισσότερο από μία δεκαετία, το Borderline Festival αξιοποιεί τα στοιχεία της φαντασίας, της μαγείας και της έκπληξης μέσα από μια σειρά DJ sets και live performances. Κοιτάζοντας μακριά και πέρα από δυστοπικές κοσμοθεωρίες, εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους η μουσική, σαν ξόρκι, μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινή πραγματικότητα και να παραμορφώσει την αίσθηση του χρόνου και του χώρου, φέρνοντας στο φως κρυφές αφηγήσεις και προσφέροντας αλλόκοτα και ζωτικά οράματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Borderline Festival 2024 υιοθετεί τη μεταμορφωτική δύναμη του μαγικού ρεαλισμού, επιστρέφοντας στην καρδιά της Αθήνας με ένα φεστιβάλ που στοχεύει να διευρύνει την πράξη της ακρόασης», σημειώνουν οι συντελεστές για τη διοργάνωση.

Πρόγραμμα

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, το Borderline Festival 2024 ξεκινά στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, συνδυάζοντας το δαιδαλώδες flow της Νιγηριανής ράπερ Aunty Rayzor, το ιστορικό Detroit electro των AUX 88, ένα DJ set από την BAMBII πέρα από τα όρια των genres και των BPM, και φρέσκες rap, trap και reggaeton επιλογές από τις ZoneToZone.

Την επόμενη ημέρα, στις 27 Απριλίου, η υπαίθρια σκηνή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ξεκινά με τις εκλεκτικές επιλογές της Agent Mo, παραγωγού του STEGI.RADIO. Στη συνέχεια, ο πρωτοπόρος του deconstructed club, Rabit, συναντά τους Sangre Nueva –το φλογερό B2B2B πρότζεκτ των Kelman Duran, DJ Python και Florentino– και τη Μεξικανή βασίλισσα του reggaeton, Rosa Pistola. Μετά τα μεσάνυχτα, το φεστιβάλ συνεχίζεται στο Gagarin 205: από την πανκ ενέργεια του ελληνικού συγκροτήματος Frenzee μέχρι τους άγριους dancefloor πειραματισμούς του Bill Kouligas και της Crystallmess και την αποκαλυπτική techno του ANFS.

Την Κυριακή 28 Απριλίου, το Borderline Festival 2024 κλείνει στο Carhartt WIP Stage, στο -1 της Στέγης με παραμορφωμένους ηλεκτρονικούς ήχους και live sets από τις/τους aya, AMKA, Lamin Fofana, Trevor Mathison, JJJJJJerome Ellis και Κωστή Κοντό.

Το πρόγραμμα του Borderline Festival 2024 επιμελείται το STEGI.RADIO, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

«Τι είναι η μουσική, αν όχι ένα ξόρκι; Τι είναι η πράξη της ακρόασης, αν όχι μια συλλογική τελετουργία; Η μουσική παραμορφώνει τον χρόνο, τον ισοπεδώνει και τον διευρύνει με τη θέληση του δημιουργού της. Ο μουσικός είναι ένας μάγος που υπενθυμίζει στον ακροατή τη συνεχή κίνηση και το θαύμα των πραγμάτων. Κρυμμένοι κόσμοι αποκαλύπτονται, η αίσθηση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος αποκαθίσταται. Η μουσική επαναμυθοποιεί την πραγματικότητα, κάνοντας την μαγική, εντείνοντας τόσο το ανοίκειο στοιχείο της όσο και τις δυνατότητες που κρύβει μέσα της και περιμένουν να αφυπνιστούν. Ο ακροατής ακούει, κινείται, χορεύει. Ένα συλλογικό μυαλό και σώμα συμμετέχει σε αυτή την αρχέγονη τελετουργία και, μέσω αυτής της δράσης, θυμάται αυτό που πάντα γνώριζε ασυνείδητα: υπάρχουν συνθήκες και δυνάμεις που δρουν σε αυτόν τον κόσμο, τις οποίες ίσως δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει πλήρως, αλλά μπορεί να παίξει μαζί τους και να τις ανατρέψει», διαβάζουμε –μεταξύ άλλων– στο επιμελητικό σημείωμα.

Το 13ο Borderline Festival αποτελεί παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.