«Κατεβαίνουν» από Facebook και Instagram ιταλικά τραγούδια και μουσικά αποσπάσματα
Shutterstock
Shutterstock

«Κατεβαίνουν» από Facebook και Instagram ιταλικά τραγούδια και μουσικά αποσπάσματα

Ιταλικά τραγούδια και αποσπάσματα μουσικών κομματιών αναμένεται να «κατέβουν» από τις εφαρμογές Facebook και Instagram. Αυτό, διότι δεν επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στη Meta και την ιταλική εταιρεία Στιχουργών και Μουσικών Siae, η οποία προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα στιχουργών και μουσικών.

Το μέτρο θα αφορά αποκλειστικά τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ιταλία και δεν θα επηρεάσει τους χρήστες στις υπόλοιπες χώρες. 

Όσο για την απόφαση μη αναπαραγωγής, πλέον, ιταλικών τραγουδιών και μουσικών αποσπασμάτων από τη Meta, ελήφθη από την εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η οποία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ανανεωθεί η σχετική συμφωνία με την Siae» και «θα πρέπει να αφαιρέσει από την μουσική βιβλιοθήκη της τα κομμάτια που προστατεύονται από την ιταλική εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων». 

Μόνο που η Siae ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μονομερή απόφαση, «η οποία εκπλήσσει, δεδομένου ότι η σχετική διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ότι υπάρχει η διάθεση για υπογραφή συμφωνίας με διαφανείς όρους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι η σχετική διαπραγμάτευση είναι πιθανό να συνεχιστεί και ότι, προς το παρόν, τα περισσότερα αποσπάσματα τραγουδιών που «προστατεύονται» από την Siae, δεν έχουν αφαιρεθεί από τα δύο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν μη τι άλλο,το «κατέβασμα» των τραγουδιών και η μη αναπαραγωγή τους, αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα, ιδίως για τους νέους καλλιτέχνες.

Όπως εξάλλου τονίζουν Ιταλοί σχολιαστές, ιδίως για τους νέους καλλιτέχνες, είναι σημαντικό να μπορούν να κάνουν γνωστά τα τραγούδια τους –με κάποια οικονομικά οφέλη– χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.