Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον μήνα Γαλλοφωνίας

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον μήνα Γαλλοφωνίας

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού του μήνα της Γαλλοφωνίας, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται σε όλον τον κόσμο τον μήνα Μάρτιο.

Στις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και άλλες εκδηλώσεις.

Βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, στις 22 Μαρτίου (17:00), η γαλλόφωνη χορωδία cHoralia και η χορωδία του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης θα δώσουν συναυλία (Αίθουσα Αλλατίνη- Ντασώ) με τραγούδια από διάφορες γαλλόφωνες περιοχές. Διευθύνει ο Ζιλ Γκουρντιέ, η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το διάστημα μεταξύ 23 και 29 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο πραγματοποιείται σε κινηματογραφικές αίθουσες της πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας σε συνδιοργάνωση των Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, UniFrance και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα των προβολών στη Θεσσαλονίκη έχει αναρτηθεί στη σελίδα του φεστιβάλ, και είναι διαθέσιμο εδώ.

Ακολουθεί, στις 27 Μαρτίου (19:00), συνάντηση με τον συγγραφέα, Μακένζι Ορσέλ, για το βιβλίο του «Une somme humaine» στο πλαίσιο του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος. Γαλλόφωνοι φοιτητές από εννέα ελληνικά πανεπιστήμια μαζί με τους καθηγητές τους συμμετέχουν και φέτος σε αυτό το Βραβείο που οργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Ακαδημία Γκονκούρ με την υποστήριξη της Agence Universitaire de la Francophonie (AUF).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα, με τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στην 1η Απριλίου (20:00) με τη μουσική παράσταση «Το λίγο του κόσμου» από την συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου, τον Τσέχο εικαστικό Βόιτεκ Γιανίσκα και τον Γάλλο σκηνοθέτη Ερίκ Σενά.

Η παράσταση, δανείζεται τον τίτλο της από την ποιητική συλλογή («Το λίγο του κόσμου») της Κικής Δημουλά, στην οποία η ποιήτρια αναφέρεται στην καθημερινότητα, τη μοναξιά και την πάροδο του χρόνου. Η είσοδος στην εκδήλωση (Αίθουσα Αλλατίνη- Ντασώ) είναι ελεύθερη.

Μήνας Γαλλοφωνίας

Πλούσια και πολύμορφη κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται ως κοινή γλώσσα τη γαλλική, η Γαλλοφωνία είναι μία ζωντανή και διαρκώς διευρυνόμενη κοινότητα, με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους που τη μιλούν, εκ των οποίων 235 εκατομμύρια τη χρησιμοποιούν ως καθημερινή γλώσσα και στις πέντε ηπείρους.

Πρόκειται, επίσης, (σ.σ η Γαλλοφωνία) για ένα σύνολο θεσμικών οργάνων για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και την ανάπτυξη πολιτικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας που περιλαμβάνει ενδεικτικά τους παρακάτω φορείς: τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (ο οποίος απαριθμεί 88 κράτη-μέλη και κυβερνήσεις –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– κράτη-παρατηρητές και κράτη-συνεργάτες), το Πανεπιστημιακό Γραφείο Γαλλοφωνίας, το διεθνές γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι TV5 Monde, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας, τον Διεθνή Σύλλογο Γαλλόφωνων Δημάρχων.