Φεστιβάλ Καννών: Με το δεύτερο βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα La Cinef τιμήθηκε ο Ν. Κολιούκος
AP Photo/Andreea Alexandru
AP Photo/Andreea Alexandru

Φεστιβάλ Καννών: Με το δεύτερο βραβείο στο διαγωνιστικό τμήμα La Cinef τιμήθηκε ο Ν. Κολιούκος

Στην αγάπη που αναδύεται από τις πιο δύσκολες στιγμές εστιάζει η μικρού μήκους ταινία του Νίκου Κολιούκου «Το χάος που άφησε πίσω της» η οποία απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα La Cinef του 77ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κολιούκου αποτελεί τη μόλις δεύτερη ταινία στην ιστορία της La Cinef του Φεστιβάλ Καννών, 23 χρόνια έπειτα από «Τα Μάτια που Τρώνε» του Σύλλα Τζουμέρκα το 2001. 

«Η Άννα νιώθει πως τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό της, μια μουσική καριέρα στο Παρίσι. Η επιτυχία δεν θα έμοιαζε άπιαστη, αν ο αλκοολικός πατέρας της δεν στεκόταν εμπόδιο στο δρόμο της», αναφέρεται στην επίσημη σύνοψη της ταινίας του Νίκου Κολιούκου, «Το χάος που άφησε πίσω της», η οποία είχε επίσης βραβευθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας, αποσπώντας τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

«Με ενδιαφέρουν οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις, η πολυπλοκότητα και η απροσδόκητη δύναμη των συναισθημάτων. Σκοπός μου ήταν να διασφαλίσω πως η σχέση της Άννας με τον πατέρα της, θα ήταν ειλικρινής, ρεαλιστική και σύνθετη. Στην ιστορία αυτή ήθελα να δείξω πως το φως υπάρχει μέσα στο σκοτάδι και πως η αγάπη αναδύεται ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Μαρίνα Σιώτου και ο Γιάννης Τσορτέκης, συμμετέχουν επίσης η Ελένη Καραγιώργη, η Δανάη Σκιάδη, η Μαρία Φιλίνη και ο Βασίλης Κανάκης. Το μοντάζ της ταινίας υπογράφει ο Γιώργος Ζαφείρης («Μήλα», «Fingernails»), την διεύθυνση φωτογραφίας η Αλεξάνδρα Ρίμπα («Η Μητέρα μου είναι Αγία») και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση η Πελαγία Χατζηνικήτα.

Βραβεία La Cinef

Τις καλύτερες σπουδαστικές μικρού μήκους ταινίες του κόσμου παρουσιάζει το Τμήμα La Cinef. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/5) στην αίθουσα Buñuel που βρίσκεται εντός στο Palais des Festivals στις Κάννες, και ακολούθησε η προβολή των βραβευμένων ταινιών.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Chidananda S. Naik από το Ινστιτούτο FTII της Ινδίας για την ταινία «Sunflowers were the first ones to know..» . Το δεύτερο βραβείο ο Νίκος Κολιούκος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το μοιράστηκε με την Asya Segalovich από το Columbia University των ΗΠΑ για την ταινία «Out the Window through the wall», ενώ το τρίτο βραβείο κέρδισε η Mansi Maheshwari από το NFTS του Ηνωμένου Βασιλείου για την ταινία «Bunnyhood».

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα της La Cinef συμμετείχαν 18 σπουδαστικές ταινίες οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 2.263 φιλμ από 555 σχολές κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

Νίκος Κολιούκος

Απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι ο Νίκος Κολιούκος (γεν. 1996). Την περίοδο αυτή προετοιμάζει τις επόμενες δύο μικρού μήκους ταινίες του, «Το Θηρίο Που Περπατά Σαν 'Ανθρωπος» (Open Borders) και «Amnesia» (Homemade Films).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ