Επισκέψιμο μέχρι το τέλος του 2023 το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Επισκέψιμο μέχρι το τέλος του 2023 το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Μέχρι το τέλος του 2023 προγραμματίζεται να παραδοθεί στους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας το αποκαταστημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο συγκροτείται από 18 κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Άρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου, στην Πλάκα. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των απαλλοτριώσεων και των μελετών, καθώς και των εθνικών πόρων που διετέθησαν σε εύρος 20ετίας, ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο αποκατάστασης του Μουσείου ξεκίνησε αρχές του 1999, οπότε και το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε μια καθοριστικής σημασίας πρωτοβουλία, να διασώσει και να αναδείξει ένα μικρό εναπομείναν τμήμα της συνοικίας Βρυσάκι, ανατολικά της Στοάς του Αττάλου, που επιβίωσε της κατεδάφισης, αλλά επί δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου.

Πρόκειται για «τα 18 οικήματα, τα οποία συνθέτουν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Εδώ, βρίσκονται μια μοναδική διώροφη οικία της οθωνικής περιόδου, το αρχοντικό Χωματιανού-Λογοθέτη –όπου φιλοξενήθηκε ο Έλγιν, οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες, εδώ, συσκεύασε τα Γλυπτά για να τα μεταφέρει στο Λονδίνο- τα κατάλοιπα του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Θωμά, τμήμα του υστερορρωμαϊκού τείχους, το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, που έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, η οικία Δραγούμη, η πλατεία Κλάδου, συνδεμένη με τη μορφή του Αγίου Νικολάου Πλανά», όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποιώντας αυτοψία στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με τη διευθύντρια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Έλενα Μελίδη. Στην αυτοψία την Υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν η Έλενα Μελίδη, οι αρμόδιες τμηματάρχες και οι επιμελήτριες των Συλλογών και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Ο νεότερος πολιτισμός

Με μία νέα, σύγχρονη και πρωτότυπη επιστημονική και αισθητική προσέγγιση, το αναγεννημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού «παντρεύει» την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες και αναζωογονεί μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, μετατρέποντάς τη σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της νεότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ελλάδας.

Aπό το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον.

Εκτός της μόνιμης έκθεσης, το ΜΝΕΠ διαθέτει χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο.

Τοιχογραφία Θεόφιλου από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Η αποκατάσταση των 18 κτιρίων του ΜΝΕΠ, ολοκληρώθηκε το 2021, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικό προϋπολογισμό 6.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η έκθεση των μονίμων συλλογών του Μουσείου, που περιλαμβάνουν αντικείμενα από τα μέσα του 18ου αι. έως τη δεκαετία του 1970, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και ποικίλο εποπτικό υλικό, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 8.166.000 ευρώ, ενώ οι ψηφιακές εφαρμογές στο ΕΠΑΝΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2.183.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης στα δύο τελευταία έργα ήταν το ΜΝΕΠ.

Η αποκατάσταση της «Ταβέρνας Πλάτων», που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εστίασης του Μουσείου, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των απαλλοτριώσεων και των μελετών, καθώς και των εθνικών πόρων που διετέθησαν σε εύρος 20ετίας, ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ. 

Πηγή κεντρικής φωτ.: Facebook/ Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού-Museum of Modern Greek Culture