Αγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε στη νότια Αίγυπτο
Shutterstock
Shutterstock
Αρχαιολογία

Αγαλμα της ρωμαϊκής εποχής ανακαλύφθηκε στη νότια Αίγυπτο

Άγαλμα που μοιάζει με τη Σφίγγα και ερείπια από έναν αρχαίο ναό έφερε στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη, στη νότια Αίγυπτο. Όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων τα ερυρήματα εντοπίστηκαν στο ναό της Ντεντέρα, στην επαρχία Κένα, νότια του Καΐρου.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα χαμογελαστά χαρακτηριστικά του αγάλματος μπορεί να ανήκουν στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος επέκτεινε την κυριαρχία της Ρώμης στη βόρεια Αφρική μεταξύ του 41 μ.Χ. και του 54 μ.Χ.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι βρέθηκε επίσης μια πέτρινη πλάκα της ρωμαϊκής εποχής με δημοτικές και ιερογλυφικές επιγραφές. Το ασβεστολιθικό ιερό περιλαμβάνει μια πλατφόρμα δύο επιπέδων και μια λεκάνη από πλίνθους λάσπης της βυζαντινής εποχής.

Επιστήμονες θα διεξάγουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τα σημάδια στην πέτρινη πλάκα, με στόχο να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του αγάλματος και την περιοχή.

Το άγαλμα είναι πολύ μικρότερο από την Σφίγγα στο συγκρότημα των Πυραμίδων της Γκίζας, η οποία έχει ύψος 20 μέτρα.

Σύμφωνα με το ΑP, τέτοιες ανακαλύψεις προβάλλονται συνήθως από την αιγυπτιακή κυβέρνηση με την ελπίδα να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, οι οποίοι και αποτελούν μια σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για την χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα