Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας να ζητήσει συγγνώμη, πρωτοφανή τα ψέματα
Eurokinissi
Eurokinissi

Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας να ζητήσει συγγνώμη, πρωτοφανή τα ψέματα

«Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο Α. Τσίπρας αμφέβαλε ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, τώρα ο Δ. Τζανακόπουλος αμφισβητεί ότι υπάρχουν σύνορα στη στεριά», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τους αστυνομικούς, συνοριοφύλακες, στρατιώτες και τους κατοίκους του Έβρου για το ζήτημα με τη μικρή Μαρία.  

«Είναι προκλητικά και πρωτοφανή όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι Ντροπή. Θα ντρέπονται για όσα έχουν πει», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι το Σάββατο οι πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών είδαν από κοντά τον Φράχτη στον Έβρο και συνειδητοποίησαν τον αγώνα που κάνουν οι άνδρες της αστυνομίας και του στρατού για να διαφυλάξουν τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά.

Αν δεν φυλάσσονταν τα σύνορα, είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος, μόνο το 2022, πάνω από 260.000 παράνομοι μετανάστες θα είχαν κατακλύσει την Ευρώπη και θα είχαν δημιουργήσει ζήτημα ασφαλείας.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Οι 27 πρέσβεις συνειδητοποίησαν το πόσο οξύ είναι το πρόβλημα στον Έβρο

Είχαμε μία πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τους 27 πρέσβεις στον Έβρο. Τους ενημερώσαμε πλήρως για το τι συμβαίνει εκεί, πήγαμε και στο σημείο που έχει αναπτυχθεί ο φράχτης. Είδαν το πόσο οξύ είναι το πρόβλημα και συνειδητοποίησαν ότι αν δεν υπήρχε ο φράχτης και αν δεν υπήρχαν 2.000 Έλληνες συνοριοφύλακες και αν δεν υπήρχε ισχυρή βούληση για φύλαξη των συνόρων μας, το 2022 θα είχαν περάσει πάνω από 260.000 παράνομοι μετανάστες.

Αν ανοίγαμε κατά λάθος τα σύνορα θα γινόντουσαν εκατομμύρια, τα οποία θα πλημμύριζαν και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, και θα δημιουργούσαν ένα οξύτατο πρόβλημα ασφαλείας. Συνειδητοποίησαν πόσο σπουδαία είναι η δουλειά που κάνει το ελληνικό κράτος, η Ελληνική Αστυνομία, ο Ελληνικός Στρατός και οι Εβρίτες για να προστατέψουν αυτά τα σύνορα, που είναι και δικά τους σύνορα. Άλλωστε εκεί συνεργαζόμαστε με το FRONTEX, που είναι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή. 

Χρειάζεται εγρήγορση

Το 2020 το πρόβλημα που είχε υπάρξει ήταν οξύτατο, αλλά είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα, διότι η απειλή εκτείνεται σε 140 χιλιόμετρα. Δεν είναι περιορισμένη σ’ ένα σημείο, και συνεπώς χρειάζεται εγρήγορση σε 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα.

Το προσωπικό ενισχύεται διαρκώς, ήδη αυτή τη στιγμή μέσα στο Φεβρουάριο θα αναλάβουν υπηρεσία άλλοι 250 συνοριοφύλακες, και έπεται και η πρόσληψη άλλων 150 προκειμένου να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα οργανωμένοι. 

Εκατοντάδες μετανάστες σώθηκαν

Οι δυνάμεις μας στον Έβρο σέβονται εμπράκτως το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελληνική Αστυνομία απ’ τη μία φυλάσσει τα σύνορα, και τα έχει κάνει πρακτικά απροσπέλαστα, επιλύοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο και το μεταναστευτικό πρόβλημα γιατί περί αυτού πρόκειται, η αστυνομία εκεί και το λιμενικό σώζουν ανθρώπινες ζωές όπου έχει χρειαστεί.

Πέρυσι εκατοντάδες μετανάστες σώθηκαν από τους αστυνομικούς μας μέσα στα χειμαρρώδη νερά του ποταμού Έβρου. 

«Θα ντρέπονται στο μέλλον»

Είναι προκλητικά και προφανή και είναι ντροπή αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ντρέπονται στο μέλλον που έχουν πει αυτές τις κουβέντες, διότι το καλοκαίρι παρήγαγαν fake news τα οποία το γερμανικό SPIEGEL αναμετάδωσε και αναφέρομαι στη μικρή Μαρία.

Επιμένω ότι οι δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ είναι προκλητικές, ήξερα ότι ο κύριος Τσίπρας αμφέβαλε για το αν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, αλλά με τις δηλώσεις του κυρίου Τζανακόπουλου φαίνεται ότι ορισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ αμφιβάλλουν αν υπάρχουν σύνορα και στη στεριά. Μήπως ήθελαν να ανοίξουμε τις πόρτες διάπλατα και να μπαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα από τον Έβρο;

Ο φράχτης θα προχωρήσει γιατί θα είμαστε κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου γιατί αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε

Εκείνες τις ημέρες του Αυγούστου ξεκαθαρίσαμε απευθείας στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ελληνικό λαό ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν ότι βρίσκονται οι 38 μετανάστες ήταν μέσα σε τουρκικό έδαφος και δώσαμε όλα τα στοιχεία γι΄αυτό.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε αυτά τα στοιχεία μας κατηγορούσε ότι προδίδουμε την πατρίδα γιατί ένα νησάκι που δίνουμε στους Τούρκους. Πρώτο ψέμα και τρισάθλια συκοφαντία και δεύτερον ότι είμαστε δολοφόνοι γιατί αφήσαμε να πεθάνει η πεντάχρονη Μαρία, η οποία απλούστατα δεν υπήρχε, ουδέποτε πέθανε κανένα παιδάκι εκεί.

Ο κ. Τσίπρας ας αφήσει στην άκρη τους διάφορους που έχει γύρω του και ας αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη να ζητήσει συγνώμη όχι από την κυβέρνηση, να ζητήσει συγνώμη από τους αστυνομικούς, από τους συνοριοφύλακες, από τους στρατιώτες μας και από τους Εβρίτες που φυλάνε τα σύνορά μας στην περιοχή και δε μπορούν να κατηγορούνται ότι είναι δολοφόνοι. 

Στόχος μας η αυτοδυναμία

Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη και καθοριστική. Είναι εθνικές εκλογές και από το αποτέλεσμα τους θα εξαρτηθούν τα πάντα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, ότι δεν είναι ώρα να επαναληφθούν λαθεμένα πειράματα, τα οποία έγιναν στο παρελθόν και οδήγησαν την Ελλάδα στην αποτυχία, εννοώ την 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό η κρίσιμη αναμέτρηση είναι η πρώτη γιατί από το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στην πρώτη, θα φανεί και η δυνατότητα στις επόμενες εκλογές να είναι αυτοδύναμη. Φυσικά, ο λαός θα αποφασίσει. 

Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία, είναι προφανές ότι αυτός που αποφασίζει για τα πάντα είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του η οποία θα είναι απολύτως σεβαστή σε κάθε περίπτωση.

Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Είναι προφανές ότι αυτός που αποφασίζει για τα πάντα είναι ο κυρίαρχος ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του, η οποία θα είναι απολύτως σεβαστή σε κάθε περίπτωση. Αυτό που θα αποφασίσει ο λαός, άπαντες είναι υποχρεωμένοι μετά να το σεβαστούν. 

11.500 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία

Έχουμε ζήσει γύρω μας πάρα πολλά περιστατικά βίας ανηλίκων και εφήβων. Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη μάστιγα. Κάνουμε μία πολύ σκληρή, επίπονη και μεθοδική προσπάθεια με τις Διευθύνσεις Ανηλίκων. Με εκδηλώσεις που κάνουμε με τη συμμετοχή Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι μέσα στα σχολεία, στα οποία ενημερώνουμε για τη διαχείριση του διαδικτύου.

Γιατί το διαδίκτυο σε πολύ μεγάλο βαθμό συνδέεται με τη διοργάνωση τέτοιου είδους βιαιοτήτων αλλά και με τη δημιουργία προτύπων.

Υπάρχει συνεργασία με σχολεία αλλά η αστυνομία πέραν αυτής της ενημερωτικής προσπάθειας, το μόνο που μπορεί μετά να κάνει είναι να επεμβαίνει με αστυνομικό τρόπο, το οποίο το κάνει αποτελεσματικά, αλλά το ζητούμενο είναι να μην φθάνει εκεί. Να μην πρέπει η αστυνομία να συλλάβει 15χρονα παιδιά και να τα στείλει στη δικαιοσύνη. 

Στην ενδοοικογενειακή βία το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Πέρυσι το 2022 η ελληνική αστυνομία σχημάτισε 11.500 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία. 11.500 ζευγάρια μηνύθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία τα θύματα είναι γυναίκες και το πράγμα βρίσκεται στο σχεδόν απροχώρητο.

Όταν πάνε στο αστυνομικό τμήμα είναι υποχρεωτικό να σχηματιστεί δικογραφία. Η Αστυνομία έχει ιδρύσει 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας και έχει εκπαιδεύσει 6.000 αστυνομικούς για να ξέρουν να διαχειρίζονται αυτά τα θέματα. Συνεργάζεται  με τη γραμμή 15900 του Υπουργείου Εργασίας που ασχολείται με τα θέματα ισότητας και οικογενειακής πολιτικής.

Πιστεύω ότι και οι Δήμοι πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό το ζήτημα, ειδικά οι κοινωνικές υπηρεσίες, εμείς ενισχύουμε τη συνεργασία της αστυνομίας με τους Δήμους. Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστώ ότι τα πάντα γίνονται τέλεια, έχουμε δει το πρόβλημα κάνουμε σοβαρές προσπάθειες όλοι μαζί, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να ενισχυθούν, πρέπει να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές, διότι δυστυχώς μετά την πανδημία το πρόβλημα έχει χειροτερέψει πολύ περισσότερο.