Φωτογραφία αρχείου
Θα ξανακυβερνήσουν εκείνοι που διέσυραν τη χώρα από το 2015 ως το 2019;
Eurokinissi
Eurokinissi
Φωτογραφία αρχείου

Θα ξανακυβερνήσουν εκείνοι που διέσυραν τη χώρα από το 2015 ως το 2019;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει, σε σχόλιό του στο Facebook, ο καθηγητής Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Και πολύπαθος από τη δράση των ποικιλόμορφων τραμπούκων. 

Αν το ερώτημα αυτό έχει αρνητικό επικοινωνιακό χαρακτήρα υπό την έννοια ότι επισείει έναν κίνδυνο, ο κ. Γρυσπολάκης στον βασικό κορμό του σχολίου του παραθέτει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που είναι πολλά και τα οποία πραγματώθηκαν εν μέσω των γνωστών αντίξοων συνθηκών. Αντιγράφω αυτολεξεί το σχόλιο του κ. καθηγητή:

«Γνωρίζετε ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ήδη λειτουργούν; 

Γνωρίζετε ότι ήδη έχουν επισκευαστεί δέκα πλοία και είναι στη δεξαμενή το ενδέκατο; 

Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι ελάμβαναν έως το 2022 (τότε ψηφίστηκε ο νόμος 4965/2022) 800 ευρώ από το Κράτος ενώ τώρα ο μέσος όρος του μισθού είναι 2.500 ευρώ και πληρώνεται από τον επιχειρηματία; 

Ελπίζω ότι θυμάστε όλοι ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την τελευταία στιγμή το σχετικό νομοσχέδιο το 2022, ενώ το ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε; 

Άκουσα τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να λέει στον Παύλο Τζίμα «το Ελληνικό είναι ένα έργο, που άρχισε επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εντάθηκε επί δικής μας κυβέρνησης. Δεν νομίζετε ότι αυτό το έργο είναι έργο που πρέπει να μας ενώνει και να χαροποιεί όλη την Ελλάδα;».

Υ.Γ.1 Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής εξέδωσε το πόρισμα ότι η χώρα έκλεισε το 2022 με πρωτογενές πλεόνασμα. Συνέπεια αυτού είναι ότι η προϋπολογισθείσα ανάπτυξη κατά 1,8% για το 2023 θα ανέλθει σε 2,3%.

Υ.Γ.2 Η Standard and Poor’s δήλωσε ότι ενδέχεται να αποδώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα εντός του Απριλίου 2023.

Υ.Γ.3 Για το δίμηνο του 2023 η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 50,1% από το 2022. Εάν αυτό επαληθευτεί για όλη τη χρονιά 2023, τα έσοδα του Κράτους θα αυξηθούν τόσο, ώστε να προβλέπεται ανάπτυξη μεγαλύτερη από το 2,6% και πλεόνασμα μεγαλύτερο του προϋπολογισθέντος. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα διακινδυνεύσουμε την επαναφορά της διακυβέρνησης της χώρας σε εκείνους, που διέσυραν τη χώρα από το 2015 ως το 2019;»

Αυτό ήταν το πλήρες σχόλιο του κυρίου Ιωακείμ Γρυσπολάκη

Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει πάρα πολλά ως κυβέρνηση. Και ακόμα περισσότερα από αυτά που ενδεικτικά αναφέρει ο κ. καθηγητής. Στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας προφανώς θα αναδειχθούν αυτά τα επιτεύγματα και κυρίως θα τονιστεί πως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και να μην ανακοπεί ή να θολώσει από ετερόκλιτες συνεργασίες, με αποκλίνοντα προγράμματα και ατελέσφορους συμβιβασμούς. 

Είναι εύλογο να συγκρίνονται τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όμως το κύριο βάρος θα πρέπει να πέσει σε αυτά που πρόκειται να γίνουν και που δεν έγιναν, είτε λόγω των δυσμενών συγκυριών είτε λόγω υποκειμενικών ανεπαρκειών. Γιατί σε αυτήν την τετραετία καταγράφηκαν ανεπάρκειες υπουργών. Να τα λέμε όλα και να μην εξωραϊζουμε καταστάσεις.

Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση έκανε τόσο πολλά που είναι άδικο για την ίδια να ασχολείται με το τι λένε και τι κάνουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Στο κάτω-κάτω δεν έχει μόνον να επιδείξει πλούσιο έργο, είναι και το μόνο κόμμα που προσέρχεται στις εκλογές με ξεκάθαρη στρατηγική. Την αυτοδυναμία.