Θ. Παπαθεοδώρου για μεταναστευτικό: Γιατί αδρανεί η κυβέρνηση στη σκανδαλώδη σπατάλη χρημάτων;

Θ. Παπαθεοδώρου για μεταναστευτικό: Γιατί αδρανεί η κυβέρνηση στη σκανδαλώδη σπατάλη χρημάτων;

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σκανδαλώδη κατασπατάληση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό καταγγέλλει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με αφορμή το γεγονός ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα περί τα 1,6 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος καταλογίζει, παράλληλα, στην κυβέρνηση «αδράνεια» και ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων. Σε ό,τι αφορά την Μόρια ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου μιλά για «άθλιες και απάνθρωπες» συνθήκες.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι βάσει του συνόλου των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντιστοιχούν περίπου 23.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα στην Ελλάδα και 1.000 ανά πρόσφυγα στην Τουρκία, αλλά στη χώρα μας πληθαίνουν οι καταγγελίες που καταγράφονται για κατασπατάληση αυτών των πόρων.   

«Πως είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να αδρανεί ενώπιον της πρωτοφανούς και σκανδαλώδους σπατάλης και ποιες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα για να κινητοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ελέγχου;», σημειώνει και καλεί  τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Υγείας και Εργασίας, να απαντήσουν αναφορικά με το πόσα από τα 1,6 δις. διοχετεύτηκαν απευθείας  στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Παπαθεοδώρου σημειώνει τα εξής:

«Προς τους Υπουργούς

Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα,

Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη,

Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη

Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο

Εσωτερικών κ. Αλέξανδρο Χαρίτση,

Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: "Πρωτοφανής κατασπατάληση κοινοτικών πόρων στο ζήτημα του προσφυγικού"

Σε δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη χορηγήσει στην Ελλάδα από το 2015 βοήθεια ύψους 1.6 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ταυτόχρονα, η Τουρκία, κατά το ίδιο διάστημα, έχει λάβει 3 δις ευρώ για τα 3 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Άρα, σχηματικά, στην Ελλάδα έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί ως βοήθεια 23.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα , ενώ στην Τουρκία 1.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα.

Πληθαίνουν, δε, οι καταγγελίες για κατασπατάληση κοινοτικών πόρων στη διαχείριση του προσφυγικού, όταν στην Ελλάδα τα 1,6 δις ευρώ καλύπτουν τις ανάγκες 65.000 – 70.000 προσφύγων που παραμένουν σήμερα στην Ελληνική επικράτεια, σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, όπως αυτές που διαπιστώνουμε καθημερινά στο ΚΥΤ της Μόρια, αλλά και σε άλλα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Επειδή πλέον στη Μόρια υπάρχει μια εκρηκτική ανθρωπιστική κρίση και σε πολλά νησιά του Αιγαίου μια συνεχής εντεινόμενη κοινωνική κρίση

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το μέρος του ποσού από το σύνολο του 1,6 δις ευρώ που διοχετεύθηκε απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ;

2. Ποιο είναι το μέρος του ποσού αυτού το οποίο διαχειρίσθηκε καθένα από τα ερωτώμενα Υπουργεία;

3. Ποιο είναι το μέρος του ποσού αυτού το οποίο έχει διατεθεί μέχρι σήμερα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και για ποιες συγκεκριμένες δράσεις;

4. Με ποιους εθνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τα ερωτώμενα Υπουργεία παρακολουθούν την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και σε ποιες περιπτώσεις διαπίστωσαν κατασπατάληση πόρων;

5. Πως είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να αδρανεί ενώπιον της πρωτοφανούς και σκανδαλώδους σπατάλης και ποιες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα για να κινητοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ελέγχου;»