Χρ. Στυλιανίδης: Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες στο έργο μας, ένα «ναρκοπέδιο»

Χρ. Στυλιανίδης: Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες στο έργο μας, ένα «ναρκοπέδιο»

Σε «οικογενειακό» και ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από τον τέως υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη στον μέχρι χτες στενό του συνεργάτη από τη θέση του υφυπουργού και νυν υπηρεσιακό υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Ο κ. Στυλιανίδης, στην εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι, δεν έκρυψε την συγκίνηση του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλο το προσωπικό και τόνισε ότι παραδίδει αυτό το πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε πολύ έμπειρα χέρια, δοκιμασμένα και άξια.

«Το ξέρω από πρώτο χέρι, το έζησα και το επιβεβαίωσα σε πολύ δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο απερχόμενος υπουργός και σημείωσε: «Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως υπουργού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του έργου που επιτεύχθηκε από την ίδρυση του υπουργείου, το οποίο χαρακτήρισε «ναρκοπέδιο», λέγοντας ότι από την αρχή διαπίστωσε ότι έχει να αντιμετωπίσει στο έργο του μεγάλες δυσκολίες νομικού χαρακτήρα, αλλά στήθηκε πάνω σε μια σύγχρονη βάση, με στόχο να δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή στην ηγεσία και τα στελέχη της πυροσβεστικής, η δυνατότητα να αποφασίζουν στη δύσκολη στιγμή, όχι μόνο από ένστικτο και την εμπειρία τους, αλλά έχοντας στο πλευρό τους μια επιστημονική ομάδα που θα μπορεί να τους συντρέξει. 
 
«Η πυροσβεστική έχει στελέχη και μέλη εξαίρετα, ικανά να φέρουν εις πέρας μία τόσο δύσκολη αποστολή», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ σε ανάρτησή του στα social media λίγο αργότερα, αναφέρει: «Υπερήφανος για τον επαγγελματισμό των πυροσβεστών μας. Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, εντός και εκτός συνόρων. Αποτελούν πρότυπο για τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Αξίζουν καθολική αναγνώριση και την πλήρη στήριξή μας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο τέως υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο νομικό σύστημα ποινικοποίησης των επιχειρησιακών αποφάσεων των πυροσβεστών την ώρα της μάχης, το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο και υποστήριξε πως πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος, από όπου και αν βρίσκεται, είτε εδώ, είτε στην Ευρώπη, θα είναι από τους βασικούς συμμάχους του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Τουρνάς, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που αποχαιρετά τον κ. Στυλιανίδη, με τον οποίο δούλεψε από κοντά όλο αυτό τον καιρό και έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου του απερχόμενου υπουργού, ενώ εξήρε τον εξαίρετο χαρακτήρα του, όπως είπε, την καλοσύνη και την ανθρωπιά του. 

«Ο Χρήστος Στυλιανίδης διδάσκει με τα έργα του, διδάσκει με τον χαρακτήρα του, με το ήθος του και με τον πολιτικό του πολιτισμό. Όλοι μας αισθανόμαστε τυχεροί που κάναμε μαζί αυτό το ταξίδι», σημείωσε ο κ. Τουρνάς