Συνομιλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας της Σερβίας με το ΝΑΤΟ

Συνομιλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας της Σερβίας με το ΝΑΤΟ

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της συνεργασίας της Σερβίας με το ΝΑΤΟ βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει σήμερα στο Βελιγράδι ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στη σερβική πρωτεύουσα.

Τον ΓΓ του ΝΑΤΟ υποδέχθηκε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου "Νίκολα Τέσλα" ο πρωθυπουργός της Σερβίας με το παραδοσιακό σερβικό έθιμο - με ψωμί και αλάτι - παρουσία τιμητικού αγήματος της Φρουράς των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.

Την απόφαση για άρση της απαγόρευσης των πτήσεων για τα σερβικά αεροσκάφη στη ζώνη των 25 χιλιομέτρων από τα διοικητικά σύνορα του Κοσόβου ανακοίνωσε στο Βελιγράδι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιστρέφει στη Σερβία το δικαίωμα ελέγχου και χρήσης του εναέριου χώρου γύρω από το Κόσοβο κρίνοντας ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή για την σταθερότητα στην περιοχή.

Η απαγόρευση των πτήσεων στον εναέριο χώρο σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο είχε επιβληθεί το 1999 και αποτελούσε μέρος της συμφωνίας του Κουμάνοβο για τον τερματισμό των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών που υπέγραψε το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαιρέτησε την απόφαση του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας στην συνέντευξη Τύπου ότι ΄΄η Σερβία μετά από 16 χρόνια επανακτεί το έλεγχο του εναέριου χώρου σε ένα μεγάλο τμήμα της επικράτειας΄΄.

«Ενδεικτικό της σημασίας που έχει αυτή η απόφαση – ανέφερε ο Βούτσιτς - αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Σερβία δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγχει με ραντάρ τον εναέριο χώρο στο μεγαλύτερο τμήμα του νότου της χώρας που συμπεριελάμβανε και δύο μεγάλες πόλεις την Βράνια και το Λέσκοβατς κάτι που δεν ήταν γνωστό στην κοινή γνώμη» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στους βομβαρδισμούς του 1999 υποστηρίζοντας ότι δεν στρέφονταν κατά του σερβικού λαού, αλλά κατά του Μιλόσεβιτς και έγιναν για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στην περιοχή. Ο Γενς Στόλτενμπεργ αν και δεν ζήτησε ευθέως συγνώμη για τους άμαχους που έχασαν τη ζωή τους από τις ΝΑΤΟϊκές βόμβες δήλωσε τη συμπάθεια του εκφράζοντας τα συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των αθώων θυμάτων.

Συμπλήρωσε δε ότι η επίσκεψη του σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Σερβία και επισήμανε ότι η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι υπάρχουν κοινές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ανέφερε δε ότι η εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ προσφέρει στη Σερβία και άμεσα οφέλη όπως τη δυνατότητα εκπαίδευσης στελεχών των ενόπλων δυνάμεων με πολύ χαμηλό χρηματικό αντίτιμο ή ακόμη και την παροχή οικονομικής βοήθειας για την καταστροφή 200 τόνων πυρομαχικών των σερβικών ενόπλων δυνάμεων των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφερόμενος στο 1999 δήλωσε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση ότι η Σερβία είναι υπεύθυνη για την επέμβαση του ΝΑΤΟ τόνισε ωστόσο ότι οι διαφορές του παρελθόντος δεν πρέπει να αποτελέσουν τροχοπέδη στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας στο μέλλον. Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία θα διατηρήσει την στρατιωτική ουδετερότητα, αλλά είναι πρόθυμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και να συνεισφέρει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Μπράτισλαβ Γκάσιτς ενώ θα δώσει διάλεξη στους σπουδαστές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ