«Συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με»
Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης
Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

«Συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με»

Όταν ο Αλέκος Σακελλάριος με τον Κώστα Γιαννίδη, το 1937, έγραφαν τη μουσική και τους στίχους αυτού του τραγουδιού, δεν μπορούσαν να φανταστούν πως το 2023, ένας «αψύς» Κρητικός, θα το τραγουδούσε, γονυπετής, γεμάτος δάκρυα, ικετεύοντας για μια συγχώρεση. Για μια θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Είναι από τις στιγμές που οι πέτρες δακρύζουν και τα σίδερα βουρκώνουν. 

Ο Παύλος Πολάκης διαπίστωσε –όπως και όλοι μας– πως στην πολιτική τα πάντα μπορεί να συμβούν. Εκεί που ήταν να δεχτεί την κόκκινη κάρτα, είδε τον διαιτητή να συμβουλεύεται το VAR και να την βάζει στην τσέπη του. Θα είναι και πάλι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ούτε γάτα ούτε ζημιά. 

Και το περίφημο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά; Η μετακίνησή του σε πιο μετριοπαθείς θέσεις και συμπεριφορές; Τι έγιναν οι κρυφοί πανηγυρισμοί των αποκαλούμενων «γεφυροποιών» για την επικείμενη απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια; Αν θυμάμαι καλά γινόταν συζήτηση ακόμα και για τη διαγραφή του. 

Αν το δούμε το θέμα ψυχρά, ο Α. Τσίπρας δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Στην πιο δύσκολη περίοδο για αυτήν, λόγω του τραγικού δυστυχήματος, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να υπερτερεί δημοσκοπικά από 3-7,5 μονάδες, παρά την καταγεγραμμένη πτώση της. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει ούτε μια μονάδα. 

Συνεπώς, ο Α. Τσίπρας δεν έχει κανένα περιθώριο να κάνει κινήσεις που, μετά βεβαιότητος, θα τον οδηγήσουν σε περαιτέρω καθήλωση των ποσοστών του δύο σχεδόν μήνες πριν από τις εκλογές. Και μια τέτοια κίνηση θα ήταν η τιμωρία ή η διαγραφή του Π. Πολάκη που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στη βάση του κόμματος. Έχει πολύ κόσμο που τον ακολουθεί, γιατί αυτά που λέει, κι έτσι όπως τα λέει, εκφράζουν αυτόν τον κόσμο. 

Τον Πολάκη ως πολιτικό μέγεθος κανένας Τσίπρας δεν μπορεί να τον αγνοήσει, πολύ δε περισσότερο να τον βάλει απέναντί του. Συνεπώς, εκεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζύγισαν με καθαρό μυαλό την κατάσταση και πήραν την απόφαση που πήραν. 

Και το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά; Αυτό πάει περίπατο. Προς το παρόν ο Τσίπρας εκτίμησε πως αν έδιωχνε τον Πολάκη θα είχε μια βέβαιη χασούρα, με αμφίβολο κέρδος. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές ένα μεγάλο καράβι, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα στρίβει. Και ακόμα πιο δύσκολα γίνεται ορατή η στροφή του. 

Οπότε με μια σπαραξικάρδια επιστολή το ζήτημα διευθετήθηκε «αναίμακτα» και για τις δύο πλευρές. Όπως αφήνει να εννοηθεί και η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ανέκυψε το πρόβλημα με τον Πολάκη, πριν από ένα μήνα, άλλο ήταν το πολιτικό περιβάλλον. 

Τέλος καλό, όλα καλά. 

ΥΓ. Εκεί στην ΝΔ ας πάρουν ένα μαθηματάκι από τους Συριζαίους πώς τακτοποιούνται τέτοια προβλήματα.