Επιχείρηση των ελληνικών αρχών για τη μεταφορά στην Κρήτη των 175 ακτιβιστών στον στολίσκο «Global Sumud Flotilla» που είχε προορισμό τη Γάζα αλλά αναχαιτίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής.
Οι ακτιβιστές – άνδρες και γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες – μεταφέρθηκαν με αρματαγωγό στον Αθερινόλακκο, όπου τους περίμεναν λεωφορεία.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι 175 ακτιβιστές αποβιβάστηκαν αρχικά στον Αθερινόλακκο Λασιθίου και στη συνέχεια η πλειονότητά τους μεταφέρθηκε με τέσσερα λεωφορεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο, όπου αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες επιστροφής τους στις χώρες προέλευσής τους. Ωστόσο, περίπου 30 άτομα που είχαν τραυματιστεί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σητείας για την παροχή ιατρικής φροντίδας.
Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση συμμετέχουν δυνάμεις από όλη την Κρήτη, με τη συνδρομή του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και συναρμόδιων υπηρεσιών.

Πηγή: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Πηγή: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI

Πηγή: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI
Οι επικοινωνίες του Γεραπετρίτη και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και τον Ισραηλινό ομόλογό, Γκιντεόν Σάαρ, με αφορμή την επιχείρηση αναχαίτισης και κατάληψης σκαφών στολίσκου από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνία και με τους ομολόγους τους από τις χώρες που προέρχονταν τα μέλη της αποστολής.
Το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και πλήρη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου», με αφορμή την επιχείρηση αναχαίτισης και κατάληψης σκαφών ανθρωπιστικού στολίσκου που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κρήτη, από δυνάμεις των Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τα πλοία του από τη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, επισημαίνεται πως λήφθηκαν μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των επιβαινόντων στις χώρες προέλευσής τους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση σε σκάφη του Global Sumud Flotilla σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κρήτης, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και καθολικό σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Η Ελλάδα ως παράγων σταθερότητας στην περιοχή, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και για λόγους ανθρωπιστικούς, ζήτησε από το Ισραήλ να αποσύρει τα σκάφη του από την περιοχή και προσέφερε τις καλές της υπηρεσίες αναλαμβάνοντας να υποδεχθεί στο εδάφός της τους επιβαίνοντες και να μεριμνήσει για την ασφαλή επιστροφή τους στις χώρες τους.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεννόηση με τις αρχές του Ισραήλ σχετικά με το ζήτημα της ασφαλούς αποβίβασης στην Ελλάδα. Κλιμάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών μεταβαίνει στο σημείο άφιξης για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των συναρμόδιων ελληνικών αρχών και τη συνεργασία με τις ξένες προξενικές αρχές, οι οποίες ενημερώνονται προσηκόντως για τις δικές τους ενέργειες».
