Στην Ευρώπη βγήκαν οι σβάστικες, στην Ελλάδα κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Στην Ευρώπη βγήκαν οι σβάστικες, στην Ελλάδα κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Όποιος διαθέτει έστω και δυο δράμια μυαλού, καταλαβαίνει πως ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή άνοιξε διάπλατα την ήδη μισάνοιχτη πόρτα του φρενοκομείου. Και πως με τρεις μεγάλες ενεργές πολεμικές συρράξεις – και ένα σωρό μικρότερες – που αλληλοτροφοδοτούνται, με τις σβάστικες και τα αστέρια του Δαβίδ να βγαίνουν από τις πιο καταχθόνιες καταπακτές και με εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ευρώπη, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι οι αστήρικτες καταγγελίες που υποθάλπουν το μίσος και την ριζοσπαστικοποίηση.

Αλλά στην Ελλάδα η αντιπολίτευση εξακολουθεί να μην σκέπτεται τις συνέπειες όσων εκστομίζει. Δεν τους περνά καν από το μυαλό ότι με τα θέματα αυτά δεν παίζουμε και δεν τα χρησιμοποιούμε για να κερδίσουμε αντιπολιτευτικούς πόντους εις βάρος της χώρας.

Εθισμένοι στα ψέματα, συνέχισαν την ίδια τακτική και στην περίπτωση της νέας μεσανατολικής φωτιάς, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο κάποιες φράσεις τους να αποσπαστούν και να χρησιμοποιηθούν από εκείνους που επιδιώκουν την αναμόχλευση των παθών.

Σ’ αυτήν την επικίνδυνη κατηγορία ανήκουν όσα ακούστηκαν μέσα στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη.

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο πρωθυπουργός να μην έχει πει κουβέντα για αυτά που γίνονται στη γειτονιά μας και στη Γάζα», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε, αραδιάζοντας ένα σωρό επικίνδυνα ψέματα:

«Είναι στρατηγικό λάθος, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την χώρα μας, και θα έλεγα ότι είναι ντροπή για τον ελληνικό λαό και την ιστορία μας και τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μην ακολουθεί την ισορροπημένη στάση που έχουν άλλες χώρες της Ευρώπης, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, να συναντά μόνο τον Πρόεδρο του Ισραήλ και όχι και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, να δηλώνει πως ό,τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος, λες και δεν έχει αξία η κάθε ανθρώπινη ζωή, ή ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη. Όχι, τώρα πρέπει να επιβληθεί η ανθρωπιστική εκεχειρία. Λάθος να μην καταδικάζετε το θάνατο αμάχων στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, λάθος να απέχει η Ελλάδα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και όλες οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που (και δια στόματος Κασσελάκη) τόλμησε να χρησιμοποιήσει τη φράση «ντροπή για την Ελλάδα», την ημέρα της εθνικής μας γιορτής, δηλαδή μέρα περηφάνιας για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Από κοντά και ο Νίκος Ανδρουλάκης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Ο οποίος έφθασε στο σημείο να πετάξει και την επίσης επικίνδυνη κορώνα «στις πόσες χιλιάδες θύματα νεκρά παιδιά και αμάχους πρέπει να ψηφίζουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας; Στις πόσες χιλιάδες;».

Και βέβαια ο κ. Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ, που μίλησε για «χιλιάδες παιδιά στον τάφο»…

Τα επικίνδυνα ψέματα και η αλήθεια για τη στάση της Ελλάδας

Παρουσίασαν έτσι μια εντελώς στρεβλή πραγματικότητα και μέσα στην αντιπολιτευτική μανία τους θέλησαν να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν ανάλγητο άνθρωπο, που αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν, δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και παρακολουθεί απαθής το δράμα των αμάχων.

Αν κάτι αποτελεί ντροπή, είναι αυτή ακριβώς η στάση τους.

Όχι μόνο επειδή λένε ψέματα – σ’ αυτά μας έχουν συνηθίσει – αλλά επειδή αδιαφορούν για τις επικίνδυνες ατραπούς στις οποίες οδηγούν την εγχώρια κατάσταση. Στην πραγματικότητα, υποθάλπουν - συνειδητά ή ασυνείδητα μικρή σημασία έχει – την ρητορική του μίσους, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε αυτή τη στιγμή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και θα τα έβλεπαν και αυτοί και θα τα αξιολογούσαν και αναλόγως θα συμπεριφέρονταν αν δεν ενδιαφέρονταν μόνο για τα ποσοστά τους στις εκλογές και στις δημοσκοπήσεις.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει με κάθε ευκαιρία – στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε δηλώσεις του, σε συνεντεύξεις του, σε όλα τα διεθνή και εγχώρια fora στα οποία έχει λάβει μέρος.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα του να λέει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται μια εθνική εστία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του 1967, τασσόμενος υπέρ μιας συνολικής λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Από το Κάιρο, στις 21 Οκτωβρίου, επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο. Και ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται. Και ότι καμιά στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση.

Και βέβαια, τα έχει ξεκαθαρίσει όλα: Ότι η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι, είναι τρομοκρατική οργάνωση. Και πως ο πρόεδρος Αμπάς – με τον οποίο και τηλεφωνήθηκε και  συναντήθηκε στο Κάιρο, επομένως πάλι ψέματα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ – έχει ταχθεί γενναία κατά της κρίσης. 

Τα επανέλαβε αυτά ο πρωθυπουργός και την περασμένη Τετάρτη. Είπε πως το Ισραήλ δέχτηκε μια ανατριχιαστική, φρικιαστική, πρωτοφανή επίθεση στο έδαφός του από μια τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά και ότι «επειδή το Ισραήλ είναι μια Δημοκρατία, ο πήχης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προφανώς διαφορετικός από τον μη πήχη μίας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Και ότι η δράση της Χαμάς πρέπει να ηττηθεί και το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Και μίλησε για τις οδυνηρές απώλειες ανθρώπινων ζωών και για τις πρωτοβουλίες του προς πάσα κατεύθυνση και την συνεργασία της Ελλάδας με τον ΟΗΕ και άλλες χώρες ώστε να φθάσει γρήγορα η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Επιπλέον, η Ελλάδα ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις», διακοπή δηλαδή των πολεμικών επιχειρήσεων, προκειμένου να υποστηριχθούν οι άμαχοι της Γάζας, ενώ στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια.

Έχει κανείς αντίρρηση για όλα αυτά; Δεν έχουν, αλλά ήθελαν, λέει, να υπερψηφίσει η Ελλάδα ένα ψήφισμα εντελώς ετεροβαρές που δεν περιλάμβανε την καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης της Χαμάς.

Ήθελαν ψήφισμα που δικαιώνει τη Χαμάς και αδικεί το Ισραήλ

Δηλαδή κατά την γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα έπρεπε να ψηφίσει αυτό που πρότειναν εκείνοι που δεν θέλουν να αγγίξουν τη Χαμάς, αυτό για το οποίο πανηγύρισε η Χαμάς, αυτό που εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των τρομοκρατών.

Αν είχαν δυο δράμια μυαλό θα καταλάβαιναν, βέβαια, πως το ίδιο αυτό το «μη δεσμευτικό» ψήφισμα αποτελεί υπονόμευση της ειρηνευτικής προσπάθειας. Όχι μόνο επειδή τίποτε δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να το θέλει το Ισραήλ, αλλά και επειδή είναι εντελώς άδικο να μην δίνεις μια απλή καταδίκη στη μάνα που της άρπαξαν τα μωρά από την αγκαλιά, στον πατέρα που έτρεχε να σώσει την κόρη του ενώ τον πυροβολούσαν, στην ηλικιωμένη που επέζησε του Άουσβιτς για να εξευτελίζεται φριχτά, στην κοπέλα με το ματωμένο παντελόνι που την βίασαν, στο κορίτσι που αποκεφάλισαν και κάθονταν πάνω στο άψυχο κορμί της.

Επιτέλους, όλα έχουν κάποιο όριο. Και επιτέλους υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Και η ανάγκη να υπάρχει ηρεμία και να μην εκστομίζονται «καταγγελίες» που εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από εκείνους που επιδιώκουν την ριζοσπαστικοποίηση μέσω διάδοσης fake news.

Πόλεμοι που «γεννούν» πρόσφυγες και έξαρση του αντισημιτισμού

Και επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις πολέμους στη γειτονιά μας (Συρία, Ουκρανία, Μέση Ανατολή) και διαφόρους εμφυλίους που «γεννούν» πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35 εστίες πολέμου στον πλανήτη.

Τι θέλουν δηλαδή; Δεν βλέπουν τι γίνεται;

Δεν βλέπουν ότι στη Γερμανία βγήκαν ξανά οι αγκυλωτοί σταυροί, οργανώνονται διαδηλώσεις με αντισημιτικά συνθήματα όπου καίγονται ισραηλινές σημαίες, γίνονται επιθέσεις σε συναγωγές, τα αντισημιτικά περιστατικά αυξήθηκαν κατά 240% μετά την 7η Οκτωβρίου;

Δεν βλέπουν πως στο Ηνωμένο Βασίλειο – όπου παρεμπιπτόντως ο ηγέτης των Εργατικών Κηρ Στάρμερ υπήρξε ξεκάθαρος στην καταδίκη χωρίς άλλες… παραφυάδες – είχαν, σύμφωνα με την μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, σημειωθεί 218 σοβαρά αντισημιτικά επεισόδια ως τις 18 Οκτωβρίου και 805 σε όλη τη χώρα ως τις 21 Οκτωβρίου;

Δεν είδαν το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες;

Δεν βλέπουν ότι στη Γαλλία δολοφονήθηκε εκπαιδευτικός από ριζοσπαστικοποιημένο νέο, μια γυναίκα έβγαλε κατσαβίδι μέσα σε συρμό του προαστιακού φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ» και κάποιοι ζωγράφισαν το άστρο του Δαβίδ έξω από σπίτια και καταστήματα Εβραίων στο Παρίσι – όπως και στο Βερολίνο;

Και ότι το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει 2.500 αναφορές για αντισημιτικές ενέργειες και 400 άτομα έχουν συλληφθεί;

Δεν πληροφορήθηκαν την πυρκαγιά στον εβραϊκό τομέα του νεκροταφείου της Βιέννης, τη βεβήλωση νεκροταφείων, τις μαύρες μπογιές πάνω στις αφιερωμένες σε δύο θύματα του Άουσβιτς «πέτρες μνήμης» στη Ρώμη;

Αλλά και από την άλλη πλευρά, δεν βλέπουν ότι σε όλη την Ευρώπη σημειώνονται εκατοντάδες επεισόδια κατά των μουσουλμάνων και ενισχύεται η ισλαμοφοβία;

Δεν βλέπουν πως στην Τουρκία, από όπου έρχονται οι μεταναστευτικές ροές, ο Ερντογάν πηγαίνει στις ογκώδεις αντιισραηλινές διαδηλώσεις εκφωνώντας εμπρηστικές ομιλίες;

Φουντώνουν και οι άλλοι πόλεμοι

Και αν δεν θέλουν να τα δουν όλα αυτά, δεν βλέπουν πως η έκρηξη στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάφλεξη όλα τα άλλα μέτωπα;

Ο πόλεμος στη Συρία, που έμοιαζε να έχει περιέλθει σε τέλμα, ξαφνικά αναζωπυρώθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με τρομερές εκρήξεις βίας. Τα ίδια και στο Ιράκ, τα ίδια και στον Λίβανο.

Στην Ουκρανία, την 1η Νοεμβρίου, σημειώθηκε η μεγαλύτερη ρωσική επίθεση από την αρχή της χρονιάς.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν εναντίον του Ισραήλ πυραύλους από την Υεμένη.

Στο Ιράν ενισχύθηκε η καταστολή.

Στα Βαλκάνια, η φωτιά ανάμεσα στη Σερβία και στο Κόσοβο εξακολουθεί να καίει.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στις δέκα χώρες του Σαχέλ έγιναν αγριότερες.

Οι εμφύλιοι στο Σουδάν, στο Κογκό, στην Ερυθραία, στη Νιγηρία το ίδιο.

5,6 εκ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Σουδάν, 6,9 εκ. στη ΛΔ του Κογκό, 2 εκ. στη Νιγηρία.

Και επιτέλους όλοι αυτοί που θεώρησαν πως είναι καλή ιδέα να χτυπήσουν τον Μητσοτάκη μέσω Μέσης Ανατολής, δεν γνωρίζουν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ευρώπη μεταφέρουν τις εμφύλιες συγκρούσεις τους στις χώρες που τους φιλοξενούν;

Όλοι αυτοί οι άφρονες που ιδιοτελώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη νέα μεσανατολική τραγωδία, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ας γνωρίζουν πως ρίχνοντας λάδι στη φωτιά μπορεί να δούμε τις φλόγες της έξω από την πόρτα μας. 

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος.