Σήμερα η υποψηφιότητα της Ολ. Γεροβασίλη - Στ. Κασσελάκης: Θα ηγηθώ και στις εθνικές εκλογές

Σήμερα η υποψηφιότητα της Ολ. Γεροβασίλη - Στ. Κασσελάκης: Θα ηγηθώ και στις εθνικές εκλογές

Κορυφώνονται οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Όλγα Γεροβασίλη, όπως όλα δείχνουν, να είναι η πιθανότερη αντίπαλος που θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην απογευματινή ομιλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για την ηγεσία, στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές και θα γίνει πρωθυπουργός και διαμηνύει ότι «μόνο η βάση μας μπορεί να με διώξει».

« Προφανώς έχω κάνει λάθη, αλλά δεν βρήκα στρωμένο κρεβάτι στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000%».

Το κόμμα για άλλη μια φορά είναι διχασμένο και αναμένεται να δοθεί μια μάχη σε ένα ιδιαιτέρως πολωμένο κλίμα, ενώ οι ζυμώσεις και οι επαφές των δυο αντίπαλων «στρατοπέδων», έτσι όπως διαμορφώνονται, είναι πολλές το τελευταίο διάστημα. 

Όλα δείχνουν πως από το στρατόπεδο που αντιπολιτεύεται τον Στέφανο Κασσελάκη υπάρχει μια στρατηγική. Επικεντρώνεται σε ένα κεντρικό πρόσωπο το οποίο θα αντιπαρατεθεί με τη σημερινή ηγεσία και όχι σε διαφορετικούς διεκδικητές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Διονύσης Τεμπονέρας απάντησε από το βήμα του συνεδρίου στην φράση Κασσελάκη «φέρτε μου αντίπαλο» λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν σύντροφοι. Δήλωσε υπέρμαχος της ενότητας, αλλά και πως ο ίδιος «αν χρειαστεί για το κοινό καλό θα κάνω στην άκρη».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη και σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια είχε επικοινωνία και με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα και ενδεχομένως αυτό που συζητιέται ιδιαίτερα είναι να υπάρξει ένας αντίπαλος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός.

Το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε έναν «μυστικό δείπνο» στον οποίο ήταν παρόντες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ράνια Σβίγκου και ο Κώστας Βασιλειάδης. Εκεί συζήτησαν τις εξελίξεις και απηύθυναν πρόσκληση στην Όλγα Γεροβασίλη να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ενότητα και ηρεμία. Η σημερινή μέρα θα δώσει εικόνα και κατεύθυνση για το πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα των υποψηφιοτήτων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, του οποίου το όνομα ακουστεί, δεν έχει αφήσει να εννοηθεί από τις τοποθετήσεις του ότι πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει αύριο το βράδυ.

Όλες οι πλευρές αυτή την ώρα σταθμίζουν τις κινήσεις τους μετά τον αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα και τις βολές κατά Κασσελάκη. Οι ενδιαφερόμενοι χτίζουν για την προεδρία συμμαχίες, ζητούν και αναζητούν πρόσωπα που θα βγουν μπροστά και να τους στηρίξουν. Ο κ. Κασσελάκης καταστρώνει τη δική του στρατηγική και υπογραμμίζει ότι η δύναμή του είναι τα μέλη του κόμματος.

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη

Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού, των παραδοσιακών στελεχών της Κουμουνδούρου, από αυτό που ονομάζαμε στο παρελθόν, επί ηγεσίας Τσίπρα, προεδρικούς.

Παρότι συζητιούνται ακόμη άλλα ονόματα για την ηγεσία, που θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή τη στιγμή προκύπτει σχεδόν με βεβαιότητα μόνο η υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλη.

Δεύτερο ζητούμενο, συνιστά ποια θα είναι η ημερομηνία της κάλπης. Ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε τετραπλή κάλπη σε δύο εβδομάδες από τώρα, για νομαρχιακές οργανώσεις μελών κεντρική επιτροπή και εκλογή προέδρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη τα οποία θα βρεθούν απέναντι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, επιθυμούν την κάλπη πιο πίσω χρονικά, προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Η πλευρά του προέδρου εκτιμά ότι η κάλπη πρέπει να στηθεί όμως το συντομότερο καθώς δεν είναι δυνατόν, όπως λένε, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, παραδείγματος χάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με το εσωκομματικό τοπίο και να μην έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Ως πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, κυρίως από την προεδρική πλευρά, εμφανίζεται η 10η Μαρτίου. Είναι η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες που είχαν αναβληθεί για τα συντονιστικά των Οργανώσεων Μελών, αλλά και για τις νομαρχιακές επιτροπές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γραμματεία του κόμματος, που μετέδωσε η ΕΡΤ, θα υπάρξουν δύο κάλπες προκειμένου να αποφανθούν οι σύνεδροι για το αν θα γίνουν εκλογές για την εκλογή νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής και για την εκλογή πρόεδρου. 

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μέρα με τις τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών και φυσικά η Κυριακή, που θα γίνουν οι ψηφοφορίες από την πλευρά των συνέδρων είναι ημέρες κομβικές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.