Το μεταναστευτικό επανέρχεται - κι επανέρχεται με δριμύτητα - στην κυβερνητική ατζέντα, θέτοντας σε συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου και όλες τις αρμόδιες αρχές. Μόνο, που αυτή τη φορά, τα «ραντάρ» στρέφονται όχι στο Αιγαίο ή τον Έβρο, αλλά στη Λιβύη. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο περιπτώσεων, συμπτωματικά ή όχι μένει να αποδειχθεί, ότι ταυτόχρονα με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, διαπιστώνεται και κλίμα «αναταράξεων» σε διπλωματικό επίπεδο. Εκτιμάται ότι οι μετανάστες, που έχουν φθάσει στη χώρα από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ξεπερνούν τις 7.000 και στην πλειοψηφία τους, αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις, δεν δικαιούνται άσυλο.
Η εικόνα, που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, κινητοποίησε την κυβέρνηση, που διαθέτοντας πλέον την εμπειρία του παρελθόντος, επιχειρεί να βάλει στο «τραπέζι» εξαρχής όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε η νέα οδός παράτυπης μετανάστευσης να κλείσει πριν παγιωθεί.
Ήδη, το θέμα τέθηκε σε επίπεδο Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των Βρυξελλών, καθώς το πρόβλημα αναγνωρίζεται και στις 8 Ιουλίου στη Λιβύη θα μεταβεί ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, συνοδευόμενος, μάλιστα, από τους υπουργούς Ελλάδας, Μάλτας και Ιταλίας, των τριών χωρών, που υποδέχονται πρώτες τους μετανάστες.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ήδη στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή, με αποτρεπτική αποστολή την ενημέρωση των λιβυκών αρχών, ώστε σταματούν τα πλοία των διακινητών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Magnus Brunner, στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί, έχοντας στην ατζέντα το σύνολο των θεμάτων, που ούτως ή άλλως, αποτελούν θέματα υψηλής προτεραιότητας για την Ευρώπη, όπως η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ειδικά το ζήτημα των επιστροφών, αλλά και των συμφωνιών με τρίτες χώρες για επιστροφές, επαναλαμβάνοντας το μήνυμά τους προς τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, ότι οφείλουν να αναλάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ευρύτερη υποστήριξη στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιστροφές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά στις σχέσεις και με την Τουρκία- αλλά και για την διαχείριση των εξωτερικών προκλήσεων, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
Για την Αθήνα, η μετάβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στη Λιβύη είναι σημαντική, καθώς αποδεικνύει στην πράξη ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη αντιμετωπίζει με κοινό μέτωπο το πρόβλημα.
Την στιγμή, μάλιστα, που θεωρείται πρώτη προτεραιότητα ο έλεγχος της διαδρομής μεταξύ ανατολικής Λιβύης και νότιας Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτό που της αναλογεί, «συνεργαζόμενοι με τις λιβυκές αρχές ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σκάφη δεν θα αναχωρούν καν από τις ακτές της Λιβύης», μια συνεργασία, που οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν «κλειδί», αναγνωρίζοντας πλέον, όπως φαίνεται, ότι τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και ευρωπαϊκά.
Το πρόσωπο, που καλείται από την κυβέρνηση να διαχειριστεί το μεταναστευτικό σε μια κομβική συγκυρία είναι ο Θάνος Πλεύρης, ένα πρόσωπο που βαδίζει στην ίδια «γραμμή» με τον Μάκη Βορίδη, ταυτιζόμενος με την κεντρική κυβερνητική θέση ότι όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου και εντός συνόρων θα παραμένουν μόνο όσοι δικαιούνται άσυλο.
Όπως είχε συμβεί και με τον Μάκη Βορίδη, έτσι και ο Θάνος Πλεύρης δέχεται αντιπολιτευτικά «πυρά», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το μεταναστευτικό θα συνεχίσει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Η κυβέρνηση απαντά υπενθυμίζοντας fake news, όπως λέει, του παρελθόντος, που έγιναν «σημαία» από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις της συμβαδίζουν απολύτως με το διεθνές δίκαιο.
Ταυτόχρονα, όμως, το Μέγαρο Μαξίμου, απευθυνόμενο και στο εκλογικό του ακροατήριο, υπενθυμίζει ότι η προστασία των συνόρων και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αποτελούσαν βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, από το 2019, αντιπαραβάλλοντας στις επικρίσεις, που δέχεται, την διαχείριση που έκτοτε γίνεται στο Αιγαίο με την συνδρομή του λιμενικού ή την αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο με την ενίσχυση των περιπολιών και την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα της χώρας.
Για την κυβέρνηση, η αποσόβηση μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης είναι απόλυτη προτεραιότητα, καθώς αφορά σε ένα τομέα, που έως σήμερα έχει καταφέρει να ελέγξει και η ανατροπή των δεδομένων, εκτός από τις πραγματικές και ουσιαστικές επιπτώσεις, θα απομείωνε την αποτελεσματικότητά της σε ένα κρίσιμο κεφάλαιο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις ασφαλείς τρίτες χώρες και οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ενόψει της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λιβύη. Τις τελευταίες εξελίξεις συνολικά στη Μέση Ανατολή θα εξετάσει αύριο το ΚΥΣΕΑ.