Πώς το «ως εδώ» του Τσίπρα έγινε «εκκλήσεις» προς τον Μητσοτάκη

Πώς το «ως εδώ» του Τσίπρα έγινε «εκκλήσεις» προς τον Μητσοτάκη

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη το απόγευμα αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πανδημία δημιούργησε «προσδοκίες» στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το «Ως εδώ» θεωρήθηκε πως θα οδηγούσε σε αίτημα για διεξαγωγή εκλογών. Φεύ! Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους νεκρούς για μια ακόμη φορά, ζήτησε υπουργό Υγείας «κύρους και αποδοχής» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αλλάξει στρατηγική.

Η επιμονή στο θέμα των νεκρών της πανδημίας έδειξε πως αποτελεί κεντρική στρατηγική για την Κουμουνδούρου και προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρας ο οποίος στην «αντιδήλωση» στην οποία προχώρησε μετά το μήνυμα του Πρωθυπουργού ανέφερε και πάλι ότι «κάθε εβδομάδα χάνεται ένα χωριό», ότι είμαστε «πρώτη σε θανάτους» και ότι η κυβέρνηση έκανε ΜΕΘ που είναι είτε πρόχειρες και ακατάλληλες είτε υποστελεχωμένες, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του για προσωπικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και απεύθυνε εκκλήσεις. Να αλλάξει στρατηγική, να λάβει άμεσα μέτρα, να επιτάξει κλινικές ιδιωτικές και στρατιωτικές, να προσλάβει προσωπικό στο ΕΣΥ και να προχωρήσει σε πόρτα πόρτα εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμού. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να ακούσει τη φωνή μας» σημειώνοντας πως είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» να προχωρήσουν μέτρα για να εμβολιαστούν για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και στον στρατό με επιπτώσεις. Υποστήριξε δε ότι ακόμη και η ανακοίνωση του για υποχρεωτικά rapid test στις εκκλησίες είναι αποτέλεσμα της δικής του πίεσης.

Είναι εντυπωσιακή δε η σύνδεση που έκανε με το θέμα των εκκλησιών, αφού υποστήριξε πως χρειάστηκε να θρηνήσουμε 1317 νεκρούς μέσα στον Νοέμβριο για να αποδεχτεί και να κάνει υποχρεωτικό το τεστ για την είσοδο στις εκκλησίες που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ως πρόταση - τροπολογία και στη Βουλή.

Αν και χαρακτήρισε ορθό το μέτρο για τη λήξη του πιστοποιητικού 7 μήνες μετά την έκδοσή του επανέλαβε τη θέση του πως δεν πρέπει να γίνεται λόγος για «πανδημία ανεμβολίαστων» κλείνοντας και πάλι το μάτι στο τμήμα αυτό του πληθυσμού, το οποίο εξακολουθεί να εμμένει στη μη συμμετοχή του στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που απαιτείται. Ακόμη και η πρότασή του να δίδονται δωρεάν τα τεστ για τους ανεμβολίαστους ουσιαστικά αναιρεί την πίεση που ασκείται προκειμένου, τουλάχιστον οι μη ψεκασμένοι, να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό.

Κάτι ανάλογο δηλαδή που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών την οποία καταψήφισε ζητώντας να είναι προαιρετική και χωρίς να υπάρχουν μέτρα και επιπτώσεις όπως εμφανίσθηκε να ζητά για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή υψηλών τόνων προαναγγελία της δήλωσής του που ώθησε και σε σενάρια περί αιτήματος για πρόωρη διεξαγωγή εκλογών έδωσε τη θέση της στις εκκλήσεις και στη γνωστή πλέον φράση του Αλέξη Τσίπρα αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν μπορεί «ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε»