Ποια συναίνεση;

Ποια συναίνεση;

Συναίνεση ή έστω συνεννόηση τέλος. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την χθεσινή συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως η ΝΔ, δεν άφησαν ούτε καν ένα μικρό παράθυρο συνεννόησης με την κυβέρνηση. Όσο και αν ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και οι πρωτοκλασάτοι υπουργοί επιχείρησαν να απλώσουν τα δίχτυα τους, απέναντί τους σηκώθηκε ένα τοίχος. Φυσικά, η ευθύνη δεν βαρύνει αποκλειστικά τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης αλλά και την ίδια την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να γίνει η προσέγγιση: Από την μια συναίνεση, από την άλλη, όμως, και σφοδρή επίθεση.

Πιο χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου με την Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν ο πρώτος έφερε στο προσκήνιο τα υποβρύχια που γέρνουν και το γνωστό PSI. Και ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, ακολούθησε την τακτική του «καρότου και του μαστίγιου», αφού ενώ ζήτησε από την ΝΔ να βάλει πλάτη, προχώρησε σε σφοδρή επίθεση για το προσφυγικό. «Κατανοώ ότι βρίσκεται σε μια  ατέρμονη εσωκομματική  διαδικασία, όμως υπάρχουν και κάποια όρια. Η διαφωνία είναι πολυτέλεια, πείτε μας σε τι ακριβώς διαφωνείτε;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι σε όλες τις προηγούμενες μάχες «μόνοι μας είμασταν». Ο ίδιος είχε μάλιστα στρέψει τα βέλη τους προς τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ για το ασφαλιστικό κατηγορώντας την γαλάζια παράταξη ότι «ζητήσαμε εθνική κόκκινη γραμμή, όχι νέες επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις, να βρούμε τα 600 εκατομμύρια ευρώ με άλλο τρόπο και  τελικά αρνηθήκατε». «Μυαλό δεν βάζετε», ήταν η φράση του Α. Τσίπρας που έκλεισε κάθε …παράθυρο!

Νωρίτερα, πάντως, ο Γ. Πλακιωτάκης αλλά και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχαν φροντίσει να δώσουν στην κυβέρνηση το  στίγμα της Νέας Δημοκρατίας. Με εκφράσεις όπως «ξεκινήσατε ως επαναστάτης της Ευρώπης  και γυρίσατε στην πατρίδα ως σκλάβος», αλλά και «μεσάζοντας της Μέρκελ και του Σοίμπλε», ο μεταβατικός πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης έκλεισε όλα τα σενάρια, που διακινούνται το τελευταίο διάστημα. Ο δε Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε σε έντονο ύφος: «Η συνεννόηση είναι δική μας αρχή. Δεν γίνεται με κουτοπονηριές και με λογική του τα θέλω όλα δικά μου. Δεν γίνεται με ύβρεις. Δεν υποκλέπτεται. Θέλει αρχές και ήθος η συνεννόηση και αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχει. Εμείς αποκλείεται να συναινέσουμε σε πολιτικές που δεν πιστεύουμε».

Σε αντίστοιχη γραμμή βρέθηκε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία αφού σημείωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μειώσεις συντάξεων, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο εκφραστής της πιο δεξιάς πολιτικής της χώρας. Όπερ μεθερμηνευόμενων ότι και από την πλευρά της αποκλείεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης. Ακόμα πιο σκληρός ήταν και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης. Αφού μίλησε για έναν γκρίζο, αδιαφανή και άδικο προϋπολογισμό, τόνισε ότι από τις σπατάλες επωφελούνται προνομιούχοι και συντεχνίες και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι βάζει και άλλους φόρους και τέλη, σε μία κοινωνία που ασφυκτιά. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να ωφελήσει συγκεκριμένα πρόσωπα. Θέλει να κάνει πολλά ρουσφέτια», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Εσείς προσθέτετε νέους γραφειοκράτες πάνω στους παλιούς γραφειοκράτες, απλώς φορολογείτε με τη μεζούρα τους πολίτες».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης όχι μόνο δεν μίλησε για συναίνεση, αλλά ζήτησε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα για την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. «Έχει χρόνια να γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και αν παραιτηθεί σήμερα. Δεν είναι η καρέκλα το άπαν. Η ιστορία γράφεται με την γενναιότητα του καθενός», σημείωσε χαρακτηριστικά. Φυσικά, εκ των ουκ άνευ θα πρέπει να θεωρείται το «όχι σε όλα» τόσο από την Χρυσή Αυγή όσο και από το ΚΚΕ. 

Α.Δ.

Διαβάστε ακόμα:

- Κόντρες, απειλές για μηνύσεις με φόντο την «μάχη» των πολιτικών αρχηγών