Opinion Poll: Αποδυναμωμένος ο Ν. Ανδρουλάκης, τι λένε οι πολίτες για τη σύμπραξη αριστερών κομμάτω
Μετά τις ευρωεκλογές

Opinion Poll: Αποδυναμωμένος ο Ν. Ανδρουλάκης, τι λένε οι πολίτες για τη σύμπραξη αριστερών κομμάτω

Το πώς είδαν τις πολίτες τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και το μήνυμα που εξέπεμψαν στις κάλπες για την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, επιχειρεί να καταγράψει η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τις ευρωεκλογές, από την Opinion Poll σε 1.006 νοικοκυριά, την περίοδο 11 - 13 Ιουνίου για λογαριασμό του Libre.

Σύμφωνα με την έρευνα:

Ερωτώμενοι για τα θέματα που βάρυναν στην επιλογή τους οι πολίτες εξηγούν το μήνυμα της κάλπης και ιεραρχούν τα επί μέρους ζητήματα που επηρέασαν την ψήφο τους. 

Για την κυβέρνηση το μεγάλο πρόβλημα ήταν αυτό της ακρίβειας, το οποίο προκρίνεται κατά 40,2%, ακολουθεί η βούληση να σταλεί μήνυμα δυσαρέσκειας, συνολικά για την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, κατά 22,6%, ενώ ακολουθεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο (γάμος ομόφυλων ζευγαριών) κατά 16,3%.

Προς την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο) οι ερωτώμενοι προκρίνουν κατά 15,7% την αδυναμία τους να διατυπώσουν εναλλακτική πρόταση, ενώ ακολουθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας με 15,6%, η τραγωδία των Τεμπών με 14,6% και άλλα.

Ωστόσο, εκείνο που αποτελεί το πιο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αφορά στη βούληση που εκφράζει πλειοψηφικά το εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας, ακόμα και την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς.

Στο σύνολο της κοινής γνώμης, για παράδειγμα, το 57,5% θεωρεί ότι θα ήταν θετική εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου η συμπόρευση των κομμάτων αυτών, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά αυτά «εκτοξεύονται» στο 79,8% και στο 73,5% αντίστοιχα.

Επίσης, το 45,6% στο σύνολο βλέπει θετικά όχι απλά την συνεργασία των δυνάμεων στον ίδιο χώρο αλλά και την ίδρυση ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος! Στον ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 47,8%, με το 46% να προτιμά την συνεργασία αλλά με αυτονομία, ενώ στο ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 44,9% με το 48% να προτιμά την αυτονομία.

Σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί ενός τέτοιου νέου σχήματος, στο σύνολο των ψηφοφόρων προκρίνεται ένα τρίτο πρόσωπο, ενώ υψηλά ποσοστά λαμβάνει η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 40,4% προτιμά τον πρώην πρωθυπουργό να ηγηθεί ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, έναντι 36,8% που επιλέγουν τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα

Το 32.65 % όσων απαντούν δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και σ΄ αυτό πρέπει να συσταθμίζεται η επίδοση του κόμματος που ψήφισαν, αλλά και η συνολική αρχιτεκτονική του εκλογικού αποτελέσματος, οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως καταγράφηκαν.

Πιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της ΝΙΚΗΣ με 58.8%, της ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ με 54.6%, της Ν.Δ με 50.7% και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ με 36.7%. Στα υπόλοιπα κόμματα είναι: ΣΥΡΙΖΑ 21.9%, ΠΑΣΟΚ 26.5%, Κ.Κ.Ε 29.6%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 26.7%. Στο ερώτημα ποιο κόμμα αναδεικνύεται πιο ενισχυμένο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συγκεντρώνει το 38.1%, η απάντηση Κανένα με 21.3%, η Ν.Δ με 14%,  το ΠΑΣΟΚ με 4.9%, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κ.Κ.Ε με 4.7% και τα δύο κ.λ.π.

Ποια θέματα κυριάρχησαν στην επιλογή της ψήφου - Τι πρέπει να κάνει τώρα ο πρωθυπουργός

Ως θέματα που βάρυναν στην επιλογή των πολιτών αναδεικνύονται: Η ακρίβεια με 40.2%, η βούληση να σταλεί μήνυμα διαμαρτυρίας στην Κυβέρνηση 22.6%, η βούληση να σταλεί μήνυμα και στην Κυβέρνηση και σε κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών με 16.3%, η αδυναμία προβολής εναλλακτικής πρότασης από την αντιπολίτευση με 15.7%, τα προβλήματα καθημερινότητας (κατάσταση Ε.Σ.Υ, θέματα ασφάλειας) με 15.6%, η τραγωδία των Τεμπών με 14.6% κ.λ.π. Σημειώνεται ότι ο κάθε ερωτώμενος είχε τη δυνατότητα δύο απαντήσεων.

Οι πολίτες απαντούν ότι τα βήματα που πρέπει κυρίως να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι (δυνατότητα μίας απάντησης): Άμεσα μέτρα για την ακρίβεια 40.2%, δραστικά μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας με 22.6%, αλλαγή νοοτροπίας διακυβέρνησης 14.6%, προώθηση μεταρρυθμίσεων 8.7%, ανασχηματισμός 3.2%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη

Στο σύνολο, το 28.2% θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα για ΣΥΡΙΖΑ και Στ. Κασσελάκη έναντι ενός 65% που έχει αντίθετη άποψη. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη. Το 65.8% το θεωρεί, ενώ το 30.7% έχει αντίθετη άποψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό εκείνων που θεωρούν θετικό το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διπλάσιο του ποσοστού που συγκέντρωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα (ΝΑΙ και ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ) φτάνει στο 65,8% και ένα περίπου 30% δηλώνει μη ικανοποιημένο.

Το 66.5% στο σύνολο θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα εσωστρέφειας και αμφισβήτησης με το 19.7% να πιστεύει ότι θα μπορέσει να κάνει τις αλλαγές που έχει πει.

Ωστόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 54% πιστεύει ότι θα κάνει τις αλλαγές ενώ το 39.8% θεωρεί ότι θα αντιμετωπίσει φαινόμενα αμφισβήτησης και εσωστρέφειας. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν σε σημαντικό βαθμό, πιθανότατα, και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη 

Ρευστή είναι η κατάσταση στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ καθώς περίπου επτά στους δέκα ψηφοφόρους (στο σύνολο) θεωρούν πως το κόμμα και ο αρχηγός του δεν βγήκαν ενισχυμένοι από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Στο σύνολο, το 26.6% θεωρούν ότι βγαίνουν ενισχυμένοι από την εκλογική μάχη με το 68.8% να έχει αντίθετη άποψη.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το 49.5% θεωρεί ότι βγήκαν ενισχυμένοι, με το 50.5% να έχει αντίθετη άποψη. Εμφανίζεται δηλαδή μια εικόνα κόμματος που οι απόψεις ισομοιράζονται στα δύο.

Στο σύνολο, το 20.9% θεωρεί ότι ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα προχωρήσει στην προώθηση αλλαγών και πρωτοβουλιών αδιαμφισβήτητος, με το 68% να έχει άποψη ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα αμφισβήτησης.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 39.2% θεωρεί ότι θα προχωρήσει αδιαμφισβήτητος , με το 49.5% να έχει αντίθετη άποψη. Δηλαδή, ένας στους δύο ψηφοφόρους του κόμματος θεωρεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτωπο αμφισβήτησης, κάτι το οποίο είδαμε ήδη να εκδηλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Για συνεργασία της Κεντροαριστεράς

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μόνος του, ούτε το ΠΑΣΟΚ, μπορούν να αμφισβητήσουν ευθέως την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την αίσθηση που επικρατεί με μεγάλη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. ‘Οπως προκύπτει από την δhμοσκόπηση της Opinion Poll επτά σοτυς δέκα δηλώνουν ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 71.9% πιστεύει ότι κανένα κόμμα της Κεντροαριστεράς με τον σημερινό του ηγέτη από μόνο του και αν δεν γίνουν αλλαγές δεν μπορεί στην προοπτική των Βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη. Μόνο το 23.1% έχει αντίθετη άποψη.

Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αισθητά υψηλότερο ποσοστό πεποίθησης ( ότι μπορεί το κόμμα τους να νικήσει τη Ν.Δ) της τάξης του 47.4% ότι μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αυτή την άποψη την έχει το 25.5%.

Για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς

Συντριπτικά ποσοστά (πάνω από 70%) διαθέτει στα εκλογικά σώματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ η προοπτική σύγκλισης των δύο κομμάτων αλλά και μικρότερων - όπως η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- στον χώρο της κεντροαριστεράς και στόχο να συγκροτηθεί ανταγωνιστικός πόλος με προοπτική διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ.

Τα δύο σενάρια συνεργασιών: α. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, β. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ είναι αυτά που πρωταγωνιστούν στις επιλογές των ψηφοφόρων ως καλύτερη εξέλιξη για την συγκρότηση υπολογίσιμου πόλου απέναντι στη Ν.Δ.

Αναλυτικά:

Το 51.8% δεν θεωρεί ρεαλιστικό ότι μπορεί να γίνουν βήματα σ΄αυτή την κατεύθυνση , ενώ το 42.5% έχει αντίθετη άποψη. Πάντως ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία η οποία είναι οριακά και κάπως πιο συγκρατημένη στο ΠΑΣΟΚ. Το 64.7% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 31.6% και το 50.5% του ΠΑΣΟΚ έναντι 45.4% θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικό.

Στο ερώτημα ποια κόμματα της κεντροαριστεράς πρέπει να συνεργαστούν σε ένα τέτοιο μέτωπο κατά της Ν.Δ και του Κ. Μητσοτάκη στο σύνολο, επιλέγονται: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 26.8%, ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 20.5%, ΠΑΣΟΚ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 12.7%, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 8.8%.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές είναι: ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 39.5%, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 29.8%, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 12.3%, ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.6%.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ως « εταίροι» επιλέγονται : ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 35.7%, ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 26.5%, ΠΑΣΟΚ- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 25.5%, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2%.

Σε μια τέτοια σύγκλιση το 26.6% θεωρεί ότι θα πρέπει να ηγηθεί ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου Κόμματος, το 5.7% ο Πρόεδρος κάποιου άλλου από αυτά που θα συμμετέχουν και το 54.4% ένα τρίτο πρόσωπο. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , το 56.1% επιλέγει τον Πρόεδρο του μεγαλύτερου, το 5.3% άλλου κόμματος και το 29.8% κάποιο τρίο πρόσωπο.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 24.5% απαντά τον Πρόεδρο του μεγαλύτερου, το 2% άλλου κόμματος από αυτά που θα συμμετέχουν και το 64.3% ένα τρίτο πρόσωπο.

Τι ζητούν οι ψηφοφόροι από ένα νέο φορέα - Ο ρόλος των προσώπων και η παράμετρος του Αλέξη Τσίπρα

Στο σύνολο των ψηφοφόρων (όλα τα κόμματα) το 48.2% θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρόλο να διαδραματίσει έναντι ενός 43.2% που έχει αντίθετη άποψη. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 69.3% θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ρόλο σ΄αυτές τις διεργασίες και στο ΠΑΣΟΚ αυτή την άποψη έχει το 46.9%.

Συμπερασματικά: επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αξιολογούν πως ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο πεδίο των πιθανών συγκλίσεων μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Νέο κόμμα της κεντροαριστεράς

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 45.6% βλέπει θετικά όχι απλά μια συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς αλλά και την ίδρυση ενός νέου Κεντροαριστερού κόμματος. Αντίθετη άποψη έχει το 45.7%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα της ευρύτερης κεντροαριστεράς τάσσεται το 47.8% έναντι 46% που τάσσονται κατά και στο ΠΑΣΟΚ το 44.9% έναντι 48%.

Το 36.6% κρίνει ότι υπάρχουν οι πολιτικές, προγραμματικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για μια τέτοια ίδρυση , με το 56.1% να έχει αντίθετη άποψη.

Το 42.1% του ΣΥΡΙΖΑ και το 44.9% του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις , με το 53.5% και το 48% αντίστοιχα να έχουν αντίθετη άποψη.

Ποιος προκρίνεται για ηγέτης ενός νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς

Για το ποιος μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου νέου κόμματος , το 16.4% επιλέγει τον Α. Τσίπρα, το 9.4% τον Σ. Κασσελάκη , το 6.7% τον Ν. Ανδρουλάκη και το 54.1% ένα άλλο στέλεχος από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό (πίνακας κάτω) πως ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ στις ευρωεκλογές, το 44,2% εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έχει ρόλο στις διεργασίες στην κεντροαριστερά, ενώ αρκετά υψηλά είναι και τα ποσοστά που πιστεύουν το ίδιο και στα άλλα κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι επιλογές είναι: Α. Τσίπρας 40.4%, Σ. Κασσελάκης 36.8%, άλλο στέλεχος 17.5% και ο Ν. Ανδρουλάκης 0.9% . Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι επιλογές με σειρά κατάταξης είναι: Άλλο στέλεχος 58.8%, Ν. Ανδρουλάκης 21.6%, Α. Τσίπρας 9.3%, Σ. Κασσελάκης 2.1%.

 Αναλυτικά όλη η δημοσκόπηση: