Με την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου, στο κέντρο του Βελιγραδίου, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώθηκε σήμερα η τριήμερη επίσημη επίσκεψή της στην Σερβία.
Κατά τη διάρκεια της οποίας είχε επαφές με την σερβική, πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, συζητώντας θέματα διμερών σχέσεων, την κατάσταση στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων. Εκτός από την ηγεσία της Σερβίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε και με επιχειρηματίες από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Της κατάθεσης στεφάνου στον ανδριάντα του Φεραίου ακολούθησε ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας στον «Πύργο Νεμπόισα», τον χώρο όπου το 1798 φυλακίστηκε και θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοι του.
Το 2009, στον Πύργο αυτό έγιναν έργα αποκατάστασης με χρηματοδότηση της ελληνικής Πολιτείας και από το 2010 λειτουργεί ως μνημειακός, εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στον Έλληνα επαναστάτη και τους αγώνες των βαλκανικών λαών για απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.
Συναντήσεις και θέματα
Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποστήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων. Επισήμανε την ανάγκη να αποτελέσει στρατηγικό στόχο η ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ για να αντιμετωπιστούν «προκλήσεις που προσπαθούν να επιβάλουν δυνάμεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι τάσεις του αναχρονιστικού αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, από όπου και αν προέρχονται, είναι πλήρως καταδικαστέες και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» διεμήνυσε η κα. Σακελλαροπούλου.
Κάλεσε την Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ καθώς και να εναρμονιστεί με την κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ένωσης.
Για το ζήτημα του Κοσόβου διαβεβαίωσε ότι παραμένει αμετάβλητη η θέση της Ελλάδας και υποστήριξε τον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαιρέτησε τη συμφωνία που επετεύχθη, πρόσφατα στην Οχρίδα και ενεθάρρυνε τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα στο ακέραιο ώστε να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση και να εδραιωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Ν/Α Ευρώπης.
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τα Δυτ. Βαλκάνια. Αναφέρθηκε στη σημασία απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες απ' όπου θα διέρχονται οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου.