Οι συριακές αρχές συνέλαβαν δύο πολιτικούς της αντιπολίτευσης ενώ ταξίδευαν προς τον Λίβανο

Οι συριακές αρχές συνέλαβαν δύο πολιτικούς της αντιπολίτευσης ενώ ταξίδευαν προς τον Λίβανο

Οι συριακές αρχές συνέλαβαν σήμερα τον Αχμάντ αλ Ασράουι και τον Μουνίρ Μπιτάρ, μέλη της αντιπολίτευσης, ενώ ταξίδευαν προς τον Λίβανο, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, οι δύο άνδρες είχαν οριστεί μέλη του πολιτικού φορέα της αντιπολίτευσης που συστάθηκε στη διάσκεψη του Ριάντ στην Σαουδική Αραβία, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων και αντιπολιτευόμενων ενόπλων οργανώσεων της Συρίας με στόχο τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι δύο άνδρες κρατούνται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ το Δίκτυο επιβεβαίωσε τις συλλήψεις.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που έχει δηλώσει έτοιμη για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αρνείται –όπως έχει καταστήσει σαφές ο Σύρος πρόεδρος– να αντιμετωπίσει ως νόμιμη πολιτική οντότητα τον φορέα της αντιπολίτευσης που προέκυψε από τη διάσκεψη του Ριάντ.

Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν σε μια σύνοδο στο Ριάντ θέτουν ως αναγκαία προϋπόθεση ο Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία ήδη στην έναρξη της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης.

Ο Ασράουι και ο Μπιτάρ είναι και οι δύο μέλη του εθνικού σώματος συντονισμού, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης με έδρα τη Δαμασκό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ